A turisták 71%-át legjobban a kaja érdekli

Egy nemrég készült felmérés szerint a Japánba érkező turisták 71 százaléka leginkább a hagyományos japán konyha miatt keresi fel a szigetországot.

Októberben beszámoltunk róla, hogy a kulturális kincsekre kiváncsi látogatók számát meghaladta a sopingolni induló ázsiai turistahordák létszáma. Most újabb csapást mértek a templomokra és a kimonófestő műhelyekre: aki nem vásárolni jön, az enni akar, múzeumlátogatás helyett.

A kérdőíven alapuló felmérést 726 külföldi megkérdezésével folytatták. Közülük 517-en válaszolták, hogy elsősorban a hagyományos japán ételek miatt érkeztek a felkelő nap országába, áll a JNTO összefoglalójában.

A kaja iránt érdeklődőket követte az a 49,2 százalék, amely a hagyományos építészetre volt kiváncsi, 46 százalékuk pedig leginkább a japán kertek iránt érdeklődött.

A válaszadók egy listáról választhattak ki öt dolgot, ami miatt az országba utaztak. Azokat kérdezték meg, akik információért mentek valamelyik JNTO irodába.

Harmaduk a hőforrásokat keresné fel legszívesebben, 28% a hagyományos "rjokan" fogadókban kíván megszállni.

Megkérdezték azt is, mi volt a legkellemesebb élményük a Japánban tartózkodás alatt. A válaszok túlnyomó többsége így hangzott: az evés.

A válaszadók különösen lelkesedtek a szasimi (nyers halszeletek), a szusi (ugyanez, ecetes-cukros rizzsel), az udon (búzatészta) és az okonomijaki (japán palacsinta zöldséggel, tengeri herkentyűkkel) iránt.

Ugyanitt némelyik válaszadó olyan megjegyzéseket írt, mint "Japán óriási választékot kínál a kitűnő ételekből" vagy "nagyon élveztem egy japán izakajában (japán stílusú italozó-vendéglő) tett látogatást".

Megkérdezték azt is, hogy milyen ajándékot szeretne vásárolni. 28,5 százalék nyugati ruhát, például pólót, dzsekit venne. 20,7 százalék japán stílusú ruhát – kimonót vagy jukatát – vinne haza szuvenírként, 17,8 százalék digitális fényképezőt, 16,7% pedig japán teát. Az ötödik helyen a szaké futott be.

A felmérés eredményeit összegezve a JNTO megállapítja, hogy "tekintettel arra, hogy a Michelin Guide nyolc éttermet jutalmazott három csillaggal az idén, és ezek közül öt hagyományos japán ételt kínál, úgy tűnik, hogy Japán a jövőben is számíthat a konyhaművészetre kiváncsi turisták látogatására".

Breitbart