A Toyota, Denso és SoftBank egymilliárd dollárt fektet az Uberbe

A Toyota a legnagyobb japán autógyártó cég, a Denso autóalkatrészeket gyárt, a SoftBank pedig, mint neve is mutatja, egy bank, ami befektetéseket is végez. A Toyota már eddig is 500 milliárd dollárt fektetett az Uberbe, most a Denso-val együtt 667 milliárdot fognak, a bank pedig 333 milliárdot. A pénz az új Uber Technologies Inc. nevű vállalatba fog befolyni.

A Toyota jövőre még 300 milliárdot tervez az autonóm vezetés fejlesztésére költeni.

Tomoyama, a Toyota elnökhelyettese azt nyilatkozta, az együttműködéssel szeretnék a saját fejlesztési költségeiket csökkenteni és a fejlesztést felgyorsítani.

Az Uber ügyvezetője, Dara Kosrowshahi reméli, hogy az összefogás segít megtartani az Uber vezető helyét a piacon. „Az automatizált vezetés-technológia fejlesztése meg fogja változtatni a közlekedést, amit eddig ismertünk. Az utak biztonságosabbak, a városok élhetőbbek lesznek.”

A piac másik két fő szereplője a Tesla és a Googles Waymo.

 

A Toyota Motor Corp. az első japán vállalat, aminek éves forgalma tavaly elérte a 30 billió jent (kb. 243 milliárd Euro).

30,23 billió jen. 2,9 százalékkal nagyobb forgalmat produkáltak, mint 2017-ben. A vezetés prognózisa szerint a mostani üzleti évben 0.9%-kal csökkenni fog a forgalom, 30 billió jenre, ám 2020-ra 2,55 billió jen (20.665 milliárd euró) bevétellel számolnak.

Vélemény, hozzászólás?