A Tori-no-icsi Aszakuszában

Tegnap volt a “Tori no icsi”-fesztivál. Chipango így ír róla:

Aszakusza (Tokió egyik városrésze) sok fesztivál és kulturális program helyszíne. Az egyik legfontosabb ilyen eseményt novemberben rendezik meg, általában kétszer, tizenkét nap eltéréssel – ez a tori-no-icsi (酉の市, kakaspiac). De itt nem kakasokat árulnak, hanem bambuszból készült szerencsehozó gereblyéket (kumade, 熊手), amiket különböző szerencsehozó szimbólumokkal díszítenek fel.

 

 

A gereblyék arra valók, hogy a segítségükkel újabb bevételeket tudjunk „besöpörni”. Gyakori dekorációként szerepelnek rajtuk macskák (a pénz, az üzlet szimbólumai), érmék, a jókedv istennője (boldogság), aranyhalak (pénz), darumadarak (hosszú élet), békák, stb. De ezeken túl, úgy tűnik, gyakorlatilag minden megengedett, ami csak az ember eszébe juthat.

Hatalmas tömegek látogatnak el erre az éjféltől éjfélig tartó fesztiválra, különösen az esti órákban. Az általam látott japán tömegfelvonulások közül azt hiszem, hogy ez volt a legnagyobb (pedig a Szandzsa Macuri, a tűzijátékok, a Jokohama Kínai negyed a Golden Week-kor sem volt semmi).

Mielőtt elérnénk az Otori-dzsindzsánál (Otori-szentélynél) felállított gereblyét áruló standok közelébe, először még a lassan hömpölygő tömeggel együtt haladva át kell jutnunk a környék szűk kis utcáin, amik tele vannak mindenféle, irdatlan ételmennyiségeket kínáló árusok bódéival. A tömeg mozgásának végcélja világos: az emberek büszkén hordozzák frissen zsákmányolt gereblyéiket. A gereblyekínálat pedig zavarba ejtő. A nagyobb darabok hihetetlenül drágák (és ennek megfelelően nyilván nagyobb szerencsét is hoznak). A hagyományok szerint minden évben az előzőnél egy kicsivel nagyobb gereblyét kell venni. Szóval akkor még van egy kis időm, hogy eljussak ezekig a hatalmas példányokig 🙂

Ezen a fesztiválon Tokiónak egy másik oldala tárul elénk. Ez nem a steril toronyházak és az érzelem nélküli, fegyelmezett, egyenruhás tömegek képe. Ahogy az éjszaka közepén ezen a nyüzsgéssel teli piacon a rendezetlen, összevissza népek esznek és alkudoznak a szűk utcácskákon, Tokiónak és lakosainak egy egészen más, talán hitelesebb és emberibb arcát ismerhetjük meg. A Tori-no-icsi az a fesztivál, amit nem szabad kihagyni. Nagyon intenzív, színpompás és eredeti ázsiai élményben lesz része annak, aki erre ellátogat. És némi jószerencse a következő évre sosem árt…

Chipango