A tokióiaké a legnagyobb vásárlóerő

Tokió lakóinak a legvastagabb a pénztárcája a világon – megelőzve a los angelesi, sydney-i, londoni vagy torontói polgárokat, legalábbis a Big Mac mérce szerint.

Image

A felmérést egy svájci társaság, a UBS készítette, és e szerint hiába a legdrágább város Tokió, lakosai fizetése még nagyobb, így ők kapnak a legtöbbet a pénzükért.

A fizetéseket csakis az adott ország árviszonyaival párhuzamosan érdemes vizsgálni. A felmérést 14 szakma átlagos nettó fizetése alapján végezték, méghozzá úgy, hogy egy mindenhol megtalálható termék, a McDonald’s leghíresebb hamburgerének segítségével.

Egy átlagos földlakó 35 percet dolgozik a Big Mac áráért. Vannak persze szélsőséges esetek is, Nairobiban például másfél óra kell hozzá, New York-ban viszont csupán 13 perc.

Tokióban az egész összejön tíz perc alatt. A legkellemetlenebb város a Big Mac skála szerint a kolumbiai Bogota, ahol 97 percet dolgozik valaki egy hamburgerért.

A UBS 122 terméket és szolgáltatást vizsgáló felmérését háromévente készítik el. A legutóbbi szerint Oslo a legdrágább hely. Az örök dobogós Tokió meglepetésre csupán a hetedik helyre került.

A világ legolcsóbb városai Manila, Bombay, Buenos Aires és Kuala Lumpur.

A legmagasabb fizetéseket a koppenhágaiak rakják zsebre, 20%-kal többet, mint a New York-iak. Delhi melósai ugyanakkor tizenötször kevesebbet keresnek, mint a 100%-nak tekintett amerikai metropolisz lakói.

Sanghaj és Peking aránylag olcsó maradt, a gyors gazdasági fellendülés ellenére, elsősorban annak köszönhetően, hogy a kormányzat ellenállt a valutára nehezedő nyomásnak.

A szöuli munkások dolgoznak a leghosszabb ideig – az ázsiaiak általában évi 50 nappal többet töltenek munkával, mint egy párizsi.

Yahoo news