A szülők magándetektívet fogadnak

Egyre több család elégeli meg azt, hogy egyes iskolások terrorizálják társukat és nyomozóirodákat keresnek fel, hogy kivizsgálják: vajon gyermeküket nem éri-e hasonló.

Egyes cégek máris kifejezetten a gyerekek által elkövetett zaklatás megfigyelését végző szolgáltatást hirdetnek honlapjukon.

A detektívek gyakran megfigyelik a gyerekeket vagy apró felvevőket rejtenek el a ruházatukon, hogy felvegyék a társaikkal folytatott beszélgetéseket.

Az egyik nagy nyomozóiroda-hálózat, amelynek 180 irodája van Japán-szerte bejelentette, hogy 1998 óta meredeken emelkedik azok száma, akik iskolai ügyben kérnek segítséget.

Tavaly egyedül a tokiói kirendeltésgre 260 ilyen kérelem futott be. Ennél többen már csak elcsavargott gyerekeket kerestek a segítségükkel.

A szülők újabb rohamát az váltotta ki, miután néhány iskolás öngyilkos lett Hokkaidón, Fukuokában és más körzetekben.

Az egyik ügyfél attól tartva kereste meg őket, hogy gyereke zaklatja osztálytársait.

A kérelem beérkezését követően a cég azonnal akcióba lép és figyelni kezdi a gyereket, ahogy hazamegy az iskolából. Ha a gyerek mindig egyedül megy haza vagy furcsán viselkedik, a cég feltételezi, hogy iskolai zaklatásról van szó és kikérdezi az osztálytársak szüleit.

Egy-két hetes munkára 50-200,000 jenes díjért bérelhetik fel a nyomozókat a szülők.

A nyomozók általában azt javasolják a megrendelőnek, hogy ne mutassák meg a bizonyítékokat a tanárnak, inkább forduljanak ügyvédhez, aki felkeresi majd a zaklató gyerekek szüleit.

A tapasztalat azt mutatja, hogy ha a szülők panaszt tesznek az iskolánál, az gyakran kölcsönös bizalmatlansághoz vezet, amelynek a végén a gyerek kénytelen másik iskolába iratkozni.

Kyodo