A Sony profitja óriásit esett a válság miatt

A japán vállalat bejelentette, hogy a várakozásokhoz képest az éves profit valószínűleg csak feleakkora lesz. A Sony a globális gazdasági lassulásra, az erős jenre és a gyilkos árversenyre hivatkozva rontott az előrejelzésen.


A japán óriás az utóbbi időkben rendre rekord haszonnal zárta az éveket, elsősorban a tv-készülékek, digitális kamerák és mobiltelefonok forgalmazásának köszönhetően.

A Sony helyzete azért is kelt érdeklődést, mert sokan a teljes japán nagyvállalati szektor lakmuszpapírjának tekintik. A módosított előrejelzés szerint az idei pénzügyi esztendő végére (aza 2009. áprilisára) a korábbi 240 milliárd jen helyett mindössze 150 milliárd jen lesz a vállalat nyeresége.

A legfontosabb kiváltó ok a rendkívül erős jen, amely csökkenti a külföldi eladások profitját.

A gazdasági helyzet változása "túlment minden eddigi elképzelésünkön", nyilatkozta a Sony egyik vezetője. "Fel kell készülnünk rá, hogy egy ideig kemény idők jönnek."

A Sony jelenleg a költségek csökkentésén dolgozik és nem zárja ki az esetleges elbocsátásokat sem.

A vállalat bejelentése a harmadik negyedév rossz eladási mutatóinak megismerése után következett. A 2008-as pénzügyi év második negyedében a nettó profit 72 százalékkal csökkent az előző esztendőhöz képest, leginkább a japán részvénypiac ingadozása miatt, amely a Sony pénzügyi szolgáltató szektorát érintette érzékenyen.

Korábban még 17 millió új tv eladásában reménykedtek, ám a várakozásokat most 16 millióra csökkentették. Komoly riválisok is megjelentek a színen: korábban senki sem számított rá, hogy az Apple a telefon-bizniszben, a Nintendo pedig a konzolokkal szorongatja meg az óriást.

Tavaly került a vállalat élére az első nem japán: Howard Stringer egy wales-i születésű amerikai. Felügyelete alatt a vállalat sokezer munkást bocsátott el, ám ez sem segített tartani a pozíciókat, többek közt a gyenge dollár, a lassuló globális gazdaság és a zaklatott pénzügyi helyzet miatt.

A vállalat előrejelzése 140 jenes euró-árfolyamot tételez fel. Ha a jelenlegi 124 jenes szint sokáig megmarad, a Sony kénytelen lesz újra rontani saját kilátásain.

Kyodo