A sócsú mesterek szeretnék továbbadni tudásukat

Egy sócsút, vagyis égetett szeszt készítő főzőmesterekből álló csoport mindent megtesz, hogy megtanítsa az évszázados fortélyokat az új generációknak. A dél-japán városkában alakult csoport a világháború előtti technológiákat ismerteti, melyeket Kjúsún és Sikokun alkalmaztak.


A módszert "Kurosze Tódzsinak" hívják és több mint száz szeszfőzőben alkalmazták többek közt a mai Kagosima megyében.

A mesterek azért kongatták meg a vészharangot, mert ijesztő mértékben öregedik el a szakma, a legjobb szakemberek sorban távoznak az élők sorából.

Az utóbbi években valóságos sócsú-boom következett be, így a sok élőmunkát igénylő technológiák iránt újra megnövekedett a kereslet.

A fiatalok együtt dolgoznak a sokszor évtizedek óta a szakmában dolgozó mesterekkel, így tanulják meg a szakma minden fogását – a rizsmaláta készítésétől az édesburgonya feldolgozásán át a hajszálpontosan beállított főzési hőmérsékletig.

A Kurosze közösség nemrég önkormányzati segítséggel felépített egy szeszfőzdét, amely mindenben a régi hagyományok szerint működik. Ebben az üzemben tanítják a legjobb mesterek a szakma fogásait az újoncoknak.

Az 1960-as évektől egyre inkább automatizálták a sócsúgyártást, magát az erjesztést is inkább a gépekre bízták a mesterek érzékszervei helyett.

Van azonban olyan eset, amikor egy mester olyasmit is észrevesz, amit a csúcstechnológia nem: ezt a tudást kívánják most átadni a fiatal sócsú-főzők számára.

Kyodo