A pókok hatalma vidéken

Bár már több mint egy évtizede élek Japánban vidéken, csak nemrég értettem meg, hogy micsoda hatalma is van itt a pókoknak. Szemtanúja voltam, hogy egyetlen pók miatt egy teljes turistacsaládon halálfélelem lett úrrá. Még ha a legfélénkebb pók jelenik is meg egy minsukuban (= japán stílusú fogadóban) a vendégszoba falán, a vendégek mindjárt elkezdenek reszketni félelmükben. Nem mintha a pókok különösebben gorombák lennének, ordibálnának velük vagy mind a nyolc öklüket ráznák feléjük… De mégis, a turisták csak meglátják őket, és már kapják is a nyúlcipőt, hogy egy másik minsukuban keressenek menedéket.

 

Az a helyzet a pókokkal, hogy a legtöbb ember nem szereti őket. Japánban mondjuk a pókok általában olyan nagyok, mint az asidaka (heteropoda venatoria – lásd a képet, a szerk.), ami akár tíz centiméter széles is lehet.

Forrás: wikipedia.org

De ami még ennél is rosszabb, az az, hogy az emberek hagyják, hogy ezek a nemes lények terrorizálják őket. A pókokról az a kép alakult ki, hogy ők igazából apró diktátorok, akik járják a világot és folyamatosan fenyegetik az embereket. De semmi sem állhatna távolabb az igazságtól. A pókok csak a kis ártatlan, mindennapos pókdolgaikat végzik – például a zuhanyzó sarkában lógnak.

Sokat foglalkozom a világ minden tájáról hozzánk érkező turisták pókokkal kapcsolatos panaszaival. A turisták nem tudják felfogni, hogy Japánban egyszerűen nem is kérdés, hogy a pókok a világ urai. De annak ellenére, hogy a pókok hasonlíthatnak a helyi kiskirályokra, az őshonos fajták nem mérgezőek és nem támadják meg a civileket. Nem hordanak magukkal fegyvert, tőrt vagy kardot. Arról sem érkezett hír, hogy valaha is bántották volna a turistákat.

Elgondolkodtató, hogy mitől van ilyen felsőbbrendűségi komplexusunk a rovarokkal szemben. A pókok közel sem olyan hátborzongatóak, mint néhány fickó Kabukicsóban (= Tokió piroslámpás negyedében).

Szerintem ki kéne rakni egy táblát a főszigetről felénk tartó kompra azzal a felirattal, hogy „Vigyázat, ez már a vidék – itt rovarok élnek!”

Azok a turisták, akik olyan városokból jönnek, ahol a pókfajt már a kihalás szélére sodorták a rovarirtókkal, meglehetősen nyomasztónak találnak egy olyan szigetet, mint a miénk, nem is beszélve a nemzeti parkokról. Láttam turistákat, akik úgy magyarázták el, hogy mekkora pókot láttak, mint amikor azt mutatják a kezükkel, hogy mekkora halat fogtak. „Illyen nagy volt az a pók!” Várjunk csak egy percet, talán inkább a barátnőjéről beszél ez az ember, nem? Ő is ekkora és neki is szőrös a lába.

„Láttam egy pókot a zuhanyzóban!” – mondta nekem egyszer egy halálra rémült turista. Na mármost én tudom, hogy a pók csak a saját dolgaival foglalkozott. A pókok nem szoktak iPhone-okkal mászkálni. Nem fognak levideózni a fürdőben és aztán feltölteni a felvételt a YouTube-ra.

Ha a pókok fertőzőek lennének, akkor talán még megérteném a turisták aggodalmát. Vagy ha a pókok tüntetéseket szerveznének vagy sztrájkolnának – oké, az már probléma lenne. De most csak egy ártatlan pókfélét látni, aki azért küzd, hogy el tudja tartani a családját a fürdőszoba sarkából. Elég egoista dolog azt gondolni, hogy egy csöppet is érdekeli, hogy mi mit csinálunk.

Azok a turisták, akik a pókokról szoktak nekem panaszkodni, próbálják lazára venni a figurát, mintha az egész nem is lenne olyan nagy dolog; nem is félnek ők a pókoktól. De ha valaki nem tünteti el onnan azonnal azt a pókot, akkor azonnal keresnek egy másik szállást… Ígérte valaha is bárki, hogy nem lesznek pókok a szobájukban?

Nem szeretnék egy pókjogi aktivistának tűnni, de tényleg úgy gondolom, hogy kéne lennie egy ombudsmannak, aki az anyatermészet pókoldalát képviseli. Bizonyos mennyiségű rovar még egészséges egy háztartásban – azért kellenek, hogy a többi rovart megegyék. A pókok megeszik például a csótányokat. Nekem csak az a gondom, hogy a pókok hamar ellustulnak. Egyszer hallottam két dzsoró pókot beszélgetni (nephila clavata, az a mindenfelé megtalálható sárga pöttyös pók, ami a hegyekben lakik és az ösvényeken keresztbe szövi a hálóját – lásd a képet, a szerk.). Azt mondta az egyik a másiknak: „Hé, ott épül egy új lakótömb, holnap beköltözhetünk!” Attól tartok, hogy a végén még azt is elfelejtik, hogy hogy kell hálót szőni.

Forrás: wikipedia.org

Lehet, hogy a fogadókra ki kéne tenni egy táblát, hogy „Kérjük végezzenek a saját pókjaikkal!”, hiszen a problémát igazából a vendégek pókfóbiája és nem maga a pók okozza. Hidd el, ha megölsz egy pókot, a következő pók biztos, hogy nem fog beköltözni abba a zuhanyzóba a temetést követő hét napon belül. Főleg ha az új pók elolvassa az elhunyt halotti bizonyítványát, miszerint a halál oka: zuhanypapucs.

Böngésztem kicsit az interneten és meglepett, hogy milyen sok gyűlöletbeszédet lehet olvasni a pókok ellen. Néhány fórumon ugyanakkor hasznos tanácsokkal láttak el a témában, de olyan típusúakkal, mint például hogy 1. ne menjek vidékre, 2. ne keressem direkte a pókokat (mert úgyis megtalálom őket). Hozzátennék még néhány speciálisan a japán pókokra vonatkozó tanácsot: a japán pókok szeretik a genkant (= a ház előszobáját) és a fürdőszobát, és jobban szeretik a minsukut, vagyis a tradicionális japán stílusú fogadót, mint a rjókant, ami általában drágább. Minél többet fizetsz a szállásért, annál kevésbé valószínű, hogy pókokba ütközöl (értsd: annál nagyvonalúbban használják a rovarirtókat).

Összességében azt mondanám, hogy ha Japánba akarsz látogatni, akkor ugyan nem feltétlenül kell természetmániásnak lenned, de nem árt, ha magas a toleranciaküszöböd a természet dolgai iránt.

Amy Chavez