A koronaherceg türelmet kért a felesége iránt

A japán koronaherceg, Naruhito "gyengéd türelmet" kért felesége, Maszako koronahercegné miatt, aki évek óta komoly stressztől szenved és alig jelenik meg a nyilvánosság előtt.

– Arra kérek mindenkit, hogy értsék meg: Maszako minden tőle telhetőt megtesz, hogy együttműködjön a neki segíteni szándékozó emberekkel – mondta egy spanyolországi látogatás előtt, amelyre egyedül fog elutazni.

Maszako, a 44 éves korábbi diplomata a Harvardra és az oxfordi egyetemre járt és egy ígéretes karriert hagyott ott 1993-ban, amikor beházasodott a világ legrégebbi királyi családjába.

2003 óta alig jelenik meg a nyilvánosság előtt, mivel betegségben szenved, amit az udvar "beilleszkedési zavarként" emleget.

– Nagyszerű lenne, ha egy nap együtt látogathatnánk meg egy külföldi országot – mondta Naruhito egy sajtótájékoztatón.

– Mivel Maszako még mindig orvosi kezelés alatt áll, egy esetleges külföldi utazást óvatosan kell kezelni, tekintetbe véve a távolságot és az út hosszát – tette hozzá.

Július 16-22 között Naruhito meglátogatja az Expo 2008-at az észak-spanyol Zaragozában, ahol a fenntartható fejlődésről tartanak kiállítást.

Kyodo