A kórházak fütyülnek a Tanúkra, ha gyerekről van szó

Négy kórházból három olyan szabályokat állított fel, melyek alapján akkor is vért adnak egy rászoruló gyerek számára, ha ezt a Jehova Tanúihoz tartozó szülők megtiltják.

A fenti megállapításra jutó felmérést még márciusban végezte Kagava Tecuró anaszteziológus a kóbei gyermekkórház munkatársa. Országszerte 89 kórházat keresett fel, közülük 64 válaszolt a kérdéseire. Ebből 40 igazolta vissza, hogy valóban felállítottak ilyen szabályokat.

A negyven intézményből 30-ban határozott igennel feleltek az esetleges vérátömlesztést firtató kérdésre, és mindössze három kórházban mondták azt, hogy nem tennék. A maradék kórházakban azt mondták, hogy nincs külön szabályuk a gyerekekre nézvést.

A felmérés során az is kiderült, hogy 2005-ben 12 kórházban összesen 23 olyan műtétet végeztek el, amelyben a beteg kiskorú volt, szülei pedig a Jehova Tanúi közösségéhez tartoztak (Japánban körülbelül 220 000 tag él). Kagava nem kérdezte meg, hogy a beavatkozások során ütközésbe került-e a munkájuk a szülők kérésével.

Némelyik kórház egy 2000-es, legfelő bíróság által hozott ítélet után állított fel a kérdésre vonatkozó szabályokat. Az ítélet szerint az egyes emberek joga eldönteni, igénybe kívánnak-e venni vérátömlesztést.

A felmérés egy képzeletbeli esetre történő reakciókra volt kiváncsi: mit tenne a kórház, ha a szülők megtiltják nekik, hogy egy kétéves gyerek életét vérátömlesztéssel mentsék meg, miközben arra nincs más lehetőség.

A felmérés arra is rákérdezett, hogy mit tennének, ha a beteg 18 éves és ő maga utasítja el a beavatkozást. Ez utóbbi esetben a 40 kórházból 13 folytatná a transzfúziót, 23 viszont nem.

A válaszadók nagy számban vetették fel, hogy jó lenne egy konkrét törvény az olyan esetekre, amikor a szülők tiltják meg a vérátömlesztést.

Egyes szakértők szerint megfontolandó lehet, hogy a szülőkre bízzák a döntést, amely nem feltétlenül vallásos meggyőződésen alapszik, hanem például azon, hogy félnek egy másik, rosszabb fertőző betegségtől, amelyet épp a beavatkozás miatt kaphat el a gyerek.

Kyodo