A konbini

A konbini egy angolból átvett szó, a convenience store (a magyar éjjel-nappalihoz hasonló kisbolt) katakanásított és lerövidített japán változata. A japán konbini amellett, hogy hihetetlenül változatos étel- és italválasztékkal várja vásárlóit, rendkívül sokrétű szolgáltatást is nyújt. Így például be lehet fizetni nemcsak a telefon-, illetve közüzemi számlákat, de az adót is, emellett akár repülőjegyet is foglalhatunk vagy megnézhetjük a másnapi időjárás-jelentést is. És nemcsak a benzinkutakon szokásos hideg élelmiszert vehetjük meg, hanem forró levest vagy frissen kisütött tempurát, friss szusit is, illetve ha mégis otthon ennénk, az instant ételek közül is kedvünkre válogathatunk.

 

Az első kisbolt Amerikában nyílt meg 1927-ben és mára ötven államban majdnem 150 ezer található belőlük a világon. Japánban 1974-ben nyílt az első konbini, 2009-re a Japán Franchise Társaság szerint 42.345 üzemelt az országban. A legnagyobb konbini-lánc a 7-Eleven Japan 12.467 üzlettel, a második a Lawson 9.562, a harmadik a Family Mart 7.604 üzlettel.

Az egyes láncolatok kicsit eltérő szolgáltatásokat nyújtanak, azonban általában mindben lehet számlát befizetni, postai szolgáltatásokat igénybe venni, jegyet lehet venni és rendelni különböző koncertekre, van fax, fénymásoló, néha bankautomata és természetesen tiszta mosdó. A Lawson gyermekközpontú üzleteket alakított ki, játszósarokkal.

A japán konbinik általában napi 3-5-ször töltik fel élelmiszerkészleteiket.

Az amerikaiak szerencséjére a japán modellt nem akarják a japánok „exportálni”, de számos ázsiai ország hasonló kisbolt-hálózatára hatott.

A konbini-láncok honlapjukon tájékoztatnak a legújabb termékekről, (például a 7-Eleven itt), de megjelentek a különböző japán „gourmet-blogok” is, amik a konbinik kínálatával foglalkoznak.

Ez például a különböző konbini-láncok kínálatát lebontva tárgyalja (a napi érdekesség után, viszonylag a lap alján találhatóak a kategóriák, konbini-lánc szerint elkülönítve):

http://asutom.blog57.fc2.com/

A japánul nem tudók számára leírtuk a menüpontok jelentését, mert tényleg érdekes bepillantást nyerni a japán ételek e fajtáiba:

セブンイレブン (7-Eleven)

ローソン (Lawson)

ファミリマート (Family Mart)

am/pm

サークルKサンクス (Circle K Sankus)

ミニストップ (Ministop)

デイリーヤマザキ (Daily Yamazaki)

 Az egyes konbini-láncok választékán belül ugyanazok a kategóriák:

■ お菓子 (édességek: csipsz, csoki, jégkrém)

■ スイーツ (sütik)

■ おにぎり (onigiri- rizsgombóc általában valamilyen töltelékkel)

■ お弁当 (obentó: bentó-doboz)

■ サンドイッチ・中華まん (szendvics, csúkaman: gőzölt gombóc)

■ スナック・惣菜・おでん (snack, saláták, köretek, oden leves)

■ その他 (más)

 

Egy másik konbini-blog:

http://readmailplus.blog48.fc2.com/blog-category-29.html