A jakuzától megtisztított Kabukicsó (I. rész)

Szokásos hétköznap este van, a Kabukicsó csillogó Icsiban-gai kapuja alatt folyik a mindennapi tevékenység. A Sky Heart kabakura (kabaré klub) – ahol minden női alkalmazott stewardessnek van öltözve és a szolgáltatás egy pilótafülkében zajlik – bejárata előtt nagy hangon biztosít egy fiatalember, hogy akár hétezer jenért is igénybe vehetünk olyan szolgáltatásokat, mint a "mellnyalás és -fogdosás".

 

Image

 

Másutt deszkavékony vendéglátók, sportos, fénylő öltönyben és barnára festett lebegő hajjal vadásznak bármilyen arra járó hölgyre, hogy legalább egy italt fogyasszanak együtt egy közeli klubban. A központban álló Koma színház irányában az utca mindkét oldalát elfoglalják a villogó reklámok alatt álldogáló felhajtók, mind potenciális ügyfelekre vadászva. Ezidáig a Kabukicsó annyira kiszámítható…

ImageA külső megjelenés ugyanakkor megtévesztő lehet a japán züllés- és gengszteraktivitás központjában, amely közvetlenül a Sindzsuku állomás környékén terül el, a Japan Rail Jamanote vonalának sínei és a Meidzsi-dóri közé ékelődve.

A színház mögött a keleti-nyugati irányban futó Hanamicsi-dórin át, amely kettészeli a piroslámpás negyedet Takesi Aida egymást hagyományosan üdvözlő, ismerős arcokkal találkozik a Casanova – a régóta működő Ai lánc hostess klubja – bejáratánál.

Az elmúlt időszak rendőrségi razziái az éjjeli klubokban szinte mindenért, a nyitvatartási idő betartásától kezdve a túlszámlázó hölgyekig – néha többszázezer jent nyúlnak le egy italért az óvatlan vendégtől – alapjaiban rázta meg az iparágat, mondja a mindig joviális Aida. Többször megismétli, hogy az ő létesítményei hótiszták, de nehéz idők járnak. "Ez az üzletmenetemet támadja", mondja a látványosan öltöző Aida, kifogástalan csíkos öltönyében, számos, ékkövektől súlyos gyűrűvel az ujjain. "Bolttulajdonosként az éjjel egy órakor bevezetett kötelező záróráról szóló törvényt nem akarom elhinni."

ImageA rendőrségi nyomás vajon rákényszerítette Japán legsikeresebb éjjeli klub-báróját, hogy az utcán gyűjtse be a vendégeket? Ez nem nagyon világos. Ami viszont nyilvánvaló, hogy a Kabukicsó sajátos népessége nem tartja oda könnyedén a gyapját, hogy bárki belenyírjon, miközben a kicsapongás minden elképzelhető változatával foglalkozik. Mindez az üzleti környezet lassú változásához vetetett.

A vállalkozások már most is nem elhanyagolható kockázatot vállalnak. Egy Best Western hotel franchise nyílik jövő márciusban a Kabukicsó mellett, a rá következő hónapban a Josimoto Kógjó tehetségkutató ügynökség nyit irodát a Kabukicsó keleti csücskében, egy kicsi, de eklektikus filmfesztivál pedig már a második szezonra készül. Nemrég divatshow-kkal és más tehetségek fellépésével színesített hatalmas pláza épült a Koma színház szomszédságában.

ImageTovábbi változásokat okozott az, hogy a japán és külföldi sétálókat – akik notórius összegyűlőként esténként ellepték a finoman szólva is a trutyi színvonalán működő love hotelekkel teli sötét utcákat a Tokyo Metropolitan Health Plaza lábánál – most egy sárga "ne lépj a területre" szalag várja.

Az esztéták számára a Hanamicsi-dórit idén átépítették és új aszfaltburkolattal, téglából kirakott járdával, utcalámpákkal és padokkal javították fel.

A renovált terület a Furin Kaikan épületnél kezdődik, amelynek az első emeleti kávézója a helyi bandák kedvenc lövöldözőhelye. A legismertebb eset 2002-ben történt, amikor kínai gengszterek sajátos tárgyalásokat folytattak a japán jakuzákkal, egy hullát és három őrizetbe vett sebesültet hagyva maguk mögött.

ImageEzek az erőszakos bandák, vagy ahogy hivatalosan nevezik a jakuzát: a bórjokudan hagyományosan megsarcolják a Kabukicsót, rájuk erőltetve "biztonsági" szolgálataikat, illetve meggyőzve a tulajdonosokat, hogy elképesztően drága termékeket – törölköző, zsebnaptár, szobanövény – vásároljanak tőlük a piaci ár sokszorosáért.

Habár a bűnözői tevékenységekre évente keményen lesújtott a kalapács, Xiaomu Lee, egy kabukicsói idegenvezető, restaurátor és  "A Kabukicsó kínai lányai" című könyv szerzője Kínából úgy véli, hogy az 50 biztonsági kamera felállítása egy mahjong-kaszinóban keletkezett tűzvész után, amely 41 embert ölt meg 2001-ben volt az első lépés az alvilág visszaszorításában.

– Ma már ritka látvány a Kabukicsóban sétáló jakuza – mondja Lee könnyed öltönyében, talpig feketében, hátradőlve székén négyemeletes éttermének egyik irodájában.

Az Ai főirodájában, ahol híres meztelen nőket ábrázoló szobrok képeznek fényes dekorációt, rengeteg híresség fotójával – mint például a Kano testvérek – megtámogatva, Aida egyetért velem: "A bórjokudan elmenekült a Kabukicsóból."

ImageAz elmúlt év végén Aida részt vett egy kitüntetési ünnepségen, a Sindzsuku Üzleti Negyed Szervezett Bűnözés Elleni Szervezete találkozóján. A szervezet tagjai vendéglők, bárok és boltok tulajdonosai. Szolidaritásukat kifejezendő létesítményeik falán posztereket helyeztek el Kabukicsó-szerte.

Bizarr módon a plakáton olvasható szöveg arra bátorítja a bolttulajdonosokat, hogy ne adják meg magukat a bórjokudannak, akik gyakran keverednek prostitúciós vagy pornós ügyekbe, ugyanakkor a kampány központi eleme egy közeli fotó egy félmeztelen "reklámhölgyről".

Sokan úgy érzik, hogy ezek a lépések jó startot jelentenek. "Úgy vélem, hogy fontos tisztán elválasztani a jó részeket a rosszaktól", mondja a közelmúlt történéseiről Dzsó Maszaru, a Kabukicsó bevásárlóközpont promóciós igazgatója. "Nem tisztességes, hogy a bórjokudanhoz kötődők pénzt keresnek, míg mások tönkremennek."

ImageA társaság jelentése szerint 2006-ban 250,000 ember járt naponta a Kabukicsóban, a speciális tartalmat kínáló üzletek – köztük szexklubok, fogadóirodák, videokölcsönzők – száma pedig 3500. Az üzlet földalatti természete miatt a japán szexpiac értékét nehéz megbecsülni. De azoknak, akik kételkednek a befolyásában, talán elég, ha ránéznek az 1948-ban meghozott, azóta többször átdolgozott Felnőtt Szórakozás Üzletmenetét Szabályozó Törvény lenyűgöző részletességére. Az egész Japánra kiterjedő törvény olyan messzire megy, hogy más szabályokat ír elő egy "boltban" végzett szexuális szolgáltatásért és másokat a telefonhívásra házhoz járó hölgyekre. (A prostitúció papíron illegális Japánban, de a koitusszal nem járó szolgáltatásokat engedélyezik.)

ImageAhogy Aida is utalt rá, a törvény előírja, hogy a felnőtt szórakozóhelyeket éjjel egykor zárják be. Az új rend azonban nem teljesen szabatos. Az italozók tovább is nyitva maradhatnak, de biztosítaniuk kell a vendéget, hogy csak magát "szórakoztathatja".

Ez utóbbi a közfelfogás szerint nem akadályozza meg a nőket, hogy nőket szórakoztassanak. A Marilyn 2, Aida két bárja közül az egyik éjjel egy után is nyitva marad. A helyiségben csupa onabe (férfinak öltözött nő) szolgál fel. A bárkisasszonyok fekete trikót és sportos fehér rövidnadrágot viselnek – sőt, némelyik még szakállat is -, és a túlnyomórészt nőkből álló vendégsereget szolgálják ki a gyengéden ívelő fehér asztaloknál a sötét, homályos tükrökkel körbevett, kék LEDek fényében vibráló, szikrázó faldekorációkkal ékes szobák közepén.

2004 áprilisában hatalmas razziákat tartottak, egy évvel azután, hogy Tokió polgármestere, Isihara Sintaró kinevezte Takehana Jutakát helyettesnek. Még abban az évben Takehana elrendelte egy csomó felnőtt terméket árusító volt, földalatti kaszinó és masszázsszalon bezárását.

Captain Japan

(folytatjuk)