A Hitachi új robotja igazán jó hallgatóság lesz

A rémes, "EMIEW2" névre hallgató robot nem csak sétálni tud, hanem beépített kerekein gurulni is. Na és persze odafigyel a gazdájára.


A Hitachi bemutatta második humanoid robotját a 2008-as Hitachi uValue Convention rendezvényen, a vállalat privát összejövetelén Tokióban.

Az EMIEW2 először is pihekönnyű, legalábbis az elődjéhez képest: alig 13 kilós. Képes két lábon járni, és ami még érdekesebb, összesen 14 mikrofonnal szerelték fel. A mikrofonok segítségével rendkívül jó a hangfelismerő rendszere: ha egyszerre három ember beszél hozzá, akkor is képes külön-külön mindegyiket felismerni.

Az első, Aicsi világkiállításon, 1005-ben bemutatott változat még hetven kilót nyomott. Az új robotot kifejezetten azzal a céllal tervezték, hogy súlya ne haladja meg a tizenöt kilót, ez az a határ ugyanis, amit bármelyik irodai munkás gond nélkül el tud cipelni, indokolta a Hitachi szóvivője.

A robot 80 centi magas, vagyis épp rálát az íróasztalokra. A robot akkor érti meg az emberi beszédet, ha legfeljebb két méterre állunk tőle. A beszédet vezeték nélküli hálózaton küldi egy szerverre, amely kiértékeli és visszaküldi a robotnak (magyarul a beszédfelismeréshez szükséges vas nem a robot testében található).

A vállalat egyelőre nem kívánja árusítani a robotot, amely jelenleg épp, hogy kevesebbe kerül, mint egy luxusautó.

Nikkei Electronics