A Heiszei 100 tája

A Jomiuri egy nagyszabású projekttel rukkolt elő, melynek címe: ‘A Heiszei 100 tája”. A szerkesztők 300 helyszínt válaszotttak ki az 1989 óta tartó Heiszei-kor legszebb, legérdekesebb és a kort leginkább tükröző helyszínei, tájai közül, melyből az olvasók szavazással százat választottak ki. Ha turistaként szeretnél kimenni Japánba, mindenképpen érdemes átböngészni a listát – lehet, hogy találsz olyat, ami számodra érdekesebb, mint az útikönyvekben ajánlottak.

640.000 olvasó szavazott kedvenc helyszínére. A pálmát vitte a Fudzsi-hegy, mely még mindig a japánok legkedvesebb helyszíne. A Fudzsit a Soszenkjo-szurdok Jamanasi megyében és a Siretoko-vidék Hokkaidón. Ugye, hogy nem hallottál még ezekről? :)) Lássuk a tizes listát némi információval!

2. A Soszenkjo-szurdok: gyönyörű, változatos színű fák (momidzsi idején a legszebb) és furcsa alakú kövek: a szurdokban kanyargó folyó vize pedig a 100 legnépszerűbb forrásvíz egyike.

3. A Siretoko-félsziget Japán harmadik tájegysége, ami felkerült az UNESCO Természeti Világörökség-listájára 2005-ben. Megmaradt az ősi környezet, változatos flóra és fauna jellemzi.

 

4. A Tovada-tó és az Oiraszegava-folyó: Aomori és Akita megyében található. Decemberben úgy döntöttek, hogy a tavon keresztül húzódik a hivatalos határvonal a két megye között. Az Oiraszegava-folyón 15 kisebb-nagyobb vízesés található, mielőtt a Csendes-óceánba ömlik.

 

5. A gassódzukuri házak: Gifu megye Sirakavago városkájában és Tojama megye Gokajama városkájában találhatóak. A gassódzukuri azt jelenti, hogy csúcsos a tető (nem lapos, nem csak annyira meredek, mint az átlag régi japán házak, hanem mint a mesebeli mézeskalács-házikóé).

6. Kiotó buddhista templomai és sintó szentélyei. A 17 templomot és szentélyt együtt regisztrálták az UNESCO Kulturális Világörökségi listáján.

 

7. A Himedzsi-kastély Hjógo megyében. A “Fehér Kócsag Kastély”-nak nevezett épületkomplexum tükrözi legjobban a kora-újkori japán kastélyépítészetet, a felújításkor  ügyeltek arra, hogy korhű maradjon. Nem tettek bele olyan zavaró modern elemeket, mint például az oszakai kastályba (oda liftet építettek be).

 

8. Kamikócsi Nagano megyében. A fennsíkon több turistalátványosság is van, ha nem lenne elég a hegyek lenyűgöző látványa: A Taisoike-tavacska vagy a Kappahasi-híd.

 

9. Hakodate by night: a Hokkaidón található város éjszakai látképe a Hakodate-hegyről rendkívüli.

 

10. Ozegahara. A legnagyobb alpesi mocsárvidék a Honsú-szigeten, Japán főszigetén, mely Gunma, Fukusima és Niigata megyében terül el.

 

 

Yomiuri