A Halloween Japánban

A Halloween egyre népszerűbb Japánban. Az Egyesült Államokkal ellentétben nem a kicsik, hanem főleg a fiatalok szórakozása a jellemző. Sokak szerint népszerűségét főleg a beöltözésnek köszönheti.

Bár az anime-, és mangaszereplőknek beöltözés egy bizonyos rétegben egész évben hódít Japánban, ez az otaku-kultúra része. (Otaku=anime, manga, videojáték,stb. rajongója). Rengeteg átlagos, „normális” japánban él a vágy, hogy olykor beöltözzön valaminek, ezt a vágyukat pedig Halloween-kor tudják kiélni. Emellett, az őszi aratóünnepségekkel szemben, ahol néhány kiválasztott viheti csak az omikoshi-t, Halloween ünneplésében az egész család könnyedén részt tud venni, csak néhány dísz és kiegészítő kell hozzá.

Az elmúlt néhány évben gombamódra szaporodtak a Halloween-felvonulások. Már nemcsak a nagyvárosok, hanem a legkisebb városok bevásárlóközpontjai is szerveznek felvonulásokat. A legnagyobb még mindig a Roppongi Halloween (rövidítve Rokuharo), amin tavaly 82.000-ren vonultak fel (kb. 20.000 gyermek).

A Japán Ünnepnap Társaság számításai szerint a 2010-ben  38 milliárd jenes halloween-i piac 2014-re háromszorosára nőtt, 110 milliárd piaccá vált. Ez azt jelenti, hogy a japánok már többet költenek Halloweenkor, mint Valentin-napkor (arra tavaly 108 milliárdot költöttek).

Az első Halloween-i felvonulást 1983-ban a tokiói Haradzsuku negyed egyik bevásárlóközpontja indította el. 1997-ben rendezte meg a tokiói Disneyland az első „Disney-Halloweent”, ez egycsapásra népszerűvé tette az ünnepet. Szintén 1997-ben indult a Kavaszaki-felvonulás. Azóta a halloween-i kiegészítők már október elején ellepik a boltokat.

Yomiuri