A felkelő nap és a lebegő vasutak országa?

Japán Németországgal közösen fejleszti a maglev technológiát. A szigetország tervei szerint az első lebegő járat 2025-ben indul. A kezdő szakaszon az új jármű 500 km/h sebességgel szállítja az utasokat Tokió és Nagoja között.

Image 

A meglev vonatok elektromágnes segítségével lebegnek a sín felett, sokkal nagyobb sebességet lehetővé téve, mint a hagyományos vonalak. Az angliai fejlesztésű maglev-technológiát a világon idáig csak egyetlen helyen, Sanghajban használják.
Az első japán maglev szerelvényt a Central Japan Railway üzemelteti majd.
A sanghaji maglev vonat egyetlen kilométere mintegy nyolcszázmillió forintba került.
A vasúttársaság tervei szerint a vonalat hamarosan tovább bővítik Oszakáig, Japán második legnagyobb városáig, lecserélve a híres sinkanszent, amely jelenleg 300 km/h-s csúcssebességgel közlekedik.
– Magunkhoz ragadjuk a kezdeményezést és valóra váltjuk az álmot, a sinkanszen lecserélését egy modernebb vasútra – nyilatkozta a Central Japan Railway elnöke, Macumoto Maszajuki.
Japán és Németország fejleszti a legintenzívebben a technológiát, mindkét országban tesztelnek már egy próbaszakaszt.
A maglev vonat rendkívül gyorsan képes igen magas sebesség elérésére, mivel nem kell számolnia a súrlódással a síneknél.

Költség-kérdés

A Network Rail, amely az angliai vasúti hálózatot üzemelteti jelenleg nem tervez maglev szolgáltatást, pedig ők voltak az elsők, akik először állították a nagyközönség szolgálatába a lebegő vasutat.
1984-95-ig a birminghami nemzetközi repülőtérről szállította az utasokat a hatszáz méterre lévő vasútállomásig.
11 éves működés után azonban megbízhatatlansága miatt hagyományos vonatra cserélték.
A Network Rail lemondott a maglevről, nem kis mértékben a hagyományos vasúthoz képest igen magas költsége miatt.
Komoly kétségek merültek fel a rendszer megbízhatóságával kapcsolatban is, annak ellenére, hogy a legutóbbi, németországi tragikus balesetről kiderült, hogy emberi mulasztás okozta – a sínen felejtettek egy karbantartó kocsit.
 

BBC