A beltenger és Sikoku

Hét csodálatos híd köti össze Honsú szigetét Sikoku szigetével az úgynevezett „Simanami-kaidó” tengeri útvonalon. A hidakról gyönyörű látványt nyújtanak a különböző színű, méretű hajók és csónakok. Festői szépségű kis szigetek tarkítják a kék tengert.

www.japanspecialista.hu

A Honsú, Sikoku és Kjúsú szigetek határolják az ország beltengerét, a Szeto-naikait. A hét hídnak köszönhetően ma már nagyon könnyű és élvezetes a főszigetről  a Sikoku szigetre jutni. Természetesen a hajózás szerelmeseinek megmaradtak az Oszakából, Kóbéból, Hirosimából, Onomicsiből és Vakajamából induló rendszeres hajó- és kompjáratok.

www.japanspecialista.hu

 

A mérsékelt éghajlattal megáldott beltengeri övezet nagyon nyugodt és békés. 8200 km-en körülbelül 600 sziget található szétszórtan. A beltenger festői szépségét a 60 km-es Simanami-kaidó útvonalon lehet leginkább élvezni. Ideális kikapcsolódás lehet bárki számára, ha gyalog vagy biciklivel követi az útvonalat, amelynek fő részét a Honsú és Sikoku szigetek között lévő hat kisebb szigetet összekötő hét híd alkotja. A változatos tengerparti látvány olyan, mint egy érdekes kaleidoszkóp, melynek elemei a szigetek szelíd lejtőin meghúzódó sok kis kikötő, halászfalu, sómező, farm.

A beltenger egyik nevezetes szigete a Naosima-sziget, mely az itt található Naosima kulturális faluról híres. Okajamából másfél óra alatt lehet megközelíteni vonattal, komppal vagy autóval. A „falu”-ban a Kortárs Szépművészeti Múzeumot érdemes meglátogatni, melynek épülete tökéletesen beleolvad a sziget természetébe.

Takamacu (vonattal egy órára Okajamától), Sikoku főkapujának is nevezhető, és megfelelő kiindulási pont a sziget körbeutazásához. Érdemes ellátogatni a Ricurin parkba, melyet 350 évvel ezelőtt a Macudaira klán egyik villája köré építettek, és ahol a környék egyik legcsodálatosabb kertje található.

Macujama a sziget legnagyobb városa, Takamacuból gyorsvonattal 3 óra alatt, vagy Hirosimából, esetleg Kuréból hajóval egy óra alatt lehet megközelíteni. A Macujama kastély az ország egyik leginkább eredeti formáját őrző kastélya. A Dogo gyógyfürdő (20 perc vonatozásra Macujamától) pedig az ország egyik legrégebbi fürdője.

 

Kocsi (gyorsvonattal 3 órára Takamacutól) az azonos nevű megye székhelye gazdag termőföldekkel és halászterületekkel Sikoku déli részén. Délnyugati partján nemzeti park található, mely a búvárkodáson és bálnalesen kívül más szabadtéri attrakciókkal is várja a látogatókat.

Tokusima megye és azonos nevű székhelye a Kanszai régió közelében leginkább az évente, nyáron megrendezett Ava-odori táncfesztiválról híres.

Naruto, Tokusima városától 40 perc távolságra, hatalmas örvényeiről, amelyek a szűk Naruto-tengerszorosban alakulnak ki. Ezeket közelebbről egy sétahajókázás során lehet megtekinteni.

Sikokun található továbbá 88 szent templom, melyek körül zarándokút (1400 km-en keresztül) vezet. Ezek a zarándoklatok mára elvesztették fontosságukat, sokan busszal járják körbe, s úgy gyűjtik be az igazoló pecséteket, miszerint meglátogatták az adott templomot. Egyre több külföldi zarándok is ellátogat a szent helyekre, melyekhez a szükséges felszereléseket bárki könnyen beszerezheti.

Forrás: Japán Utak Specialistája (www.japanspecialista.hu)