67 év után tért haza Japánba Oroszországból

Hazaindult oroszországi otthonába az a férfi, aki a második világháború idején ragadt a Szahalin-szigeteken, és aki először július másodikán látogathatott Japánba.

A szapporói repülőtéren visszaindulása előtt a 79 éves Nakagava Jositeru még elmondta az újságíróknak: “arra, hogy hűgaim mind jól vannak és hogy meglátogathattam szüleim sírját örökre emlékezni fogok”.

– Szeretnék jövőre feleségemmel Japánba jönni – tette hozzá a jelenleg a Kaszpi-tenger mellett élő Nakagava.

Látogatása idején Nakagava húgánál, a 75 éves Csiba Tojokónál lakott Hokkaidón, és meglátogatta másik húgát is, a 60 éves Orui Tomokót, akit még soha életében nem látott. A lány ugyanis azután született, hogy a családot szétszakította a háború.

A repülőtéren könnyek közt köszönt el testvéreitől és mielőtt az útlevél-ellenőrzésre ment volna, azt kiáltotta: “banzáj!”.

Nagakava Jamagata prefektúrában született Japán északkeleti részén, 1926-ban. A háború előtt költöztek családjával a Szahalin-szigetekre. A sziget déli fele akkor még japán kézen volt.

Édesapjával a háború vége után is ott maradt, míg a család többi tagja visszament Hokkaidóra.

Nakagavát japán katonának nézték, ezért a Szovjetúnióba szállították.

Nakagava 2001-ben kérelmet nyújtott be a moszkvai japán nagykövetségen, hogy rövid időre hazalátogathasson.

A kormány 2005-ig tartó vizsgálatot indított, mely során DNS analízissel kimutatták, hogy Nakagava tényleg a japánban élő lányok testvére.

Kyodo