62 éves a hirosimai atombomba

Akiba Tadatosi polgármester a 2007-es hirosimai megemlékezésen felszólította a világ országait, hogy hozzanak létre egy nukleáris fegyverektől mentes világot.

Image 

Az üzenetben Akiba elmondta, milyen károkat okozott a bombázás szülővárosának. Aztán kritizálta azt a "néhány régivágású vezetőt", akik nukleáris fegyverrel rendelkező nemzeteken uralkodnak, amiért hátat fordítanak a hibakusák, azaz a bombázás túlélőinek.

 

 Image

A közelmúltban számos esemény mutatta, hogy a hirosimaiak üzenete nem érkezett el midnenhová: ilyenek például az észak-koreai nukleáris tesztek, a korábbi – azóta lemondani kényszerült – védelmi miniszter megjegyzése, mi szerint a két atombomba ledobása elkerülhetetlen volt, vagy a Liberáldemokrata Párt nyilatkozatai a nukleáris fegyverkezés újragondolásáról.

Ugyanakkor Akiba szerint a 21. század az a korszak, amikor az emberek hatalma képes megoldani a problémákat. Hozzátette, hogy a 2020-ra a világot nukleáris fegyverektől mentes hellyé tenni kívánó "polgármesterek a békéért" szervezetnek már 1698 tagvárosa van világszerte.

 

 Image

 

A közleményben Akiba elmondta azt is, hogy a hirosimai önkormányzat az USA 101 városában rendez atombomba-kiállítást 2008 végéig.

Elmondta, hogy a japán kormánynak a felelőssége megtanulni a tényeket az atombomba hatásairól és a hikabusa-filozófiát kellene terjesztenie a világban. Hozzátette, hogy a kormány legyen büszke a háborút elutasító alkotmányra, és "nemet kell mondani az elmaradott és téves amerikai politikára".

Mainicsi