2011-09-26-10-04 Kiállítás – Kazuo Ohno élete

Kiállítás – Kazuo Ohno élete

http://welovebudapest.com/hu/mit-mikor-hol/cikkek/2011/09/26/kiallitas-kazuo-ohno-elete

Tisztelgés a 2010-ben 103 éves korában eltávozott nagy butoh mester emléke előtt.

Megnyitó: 09.26. 19.00

A kiállítást megnyitja:
a Magyarországi Japán Nagykövetség képviselője
Megnyitó etűd: Mandulaág
Előadók: FEHÉR József, GYULAVÁRI Ágnes, KRESMERY PAP Réka, SÁPI Ádám, TULIPÁN Máté / Batarita butoh workshopjának (2010-2011) résztvevői
A kiállítás megtekinthető: 10.04-ig, mindennap 10.00-20.00

 

Kazuo OHNO Hakodate városában született (Hokkaido prefektúra), 1906. október 27-én. A Japán Sport Főiskolán töltött évek egyik meghatározó élménye volt a “La Argentina” néven ismert spanyol táncosnő, Antonia MERCE egy előadása, amit a Császári Színházban látott.
A főiskola elvégzését követően Kazuo testnevelő tanárként kezdett dolgozni, miközben a japán modern tánc két olyan úttörőjétől vett órákat, mint Baku ISHII és Takaya EGUCHI koreográfus. 1938-ban Kazuót behívták katonai szolgálatra, majd az ezt követő 9 évben Kínában és Új-Guineában harcolt a japán hadseregben.

Új-Guineából való visszatérése után, ahol egy évet hadifogolyként börtönben töltött, Kazuo újra táncolni kezdett. Első szólóestjét 1949-ben, 43 évesen tartotta a Kanda Kyoritsu Hall-ban, Tokióban. A háború élményeit az 1950-es években koreografált előadásában, a “Jellyfish dance” (Medúzatánc) dolgozta fel.
Az 1950-es években találkozott Kazuo OHNO Tatsumi HIJIKATA-val, aki az első inspirációt jelentette a butoh irányába. A butoh-t eredetileg ankoku butoh-nak, vagyis “a sötétség táncának” hívták, amely a háború utáni Japán rendezetlenségéből született meg. Ohno 1977-ben mutatta be első szóló butoh darabját, a “La Argentina Sho”-t (La Argentina csodálata), amit Hijikata rendezett, és ami elnyerte a Dance Critic s Circle Díjat. 1980-ban az “Admiring La Argentina” már nem csak Kazuo OHNO, hanem a butoh tánc mesterművének is számított.

Hijikata rendezésében alkotta meg két további főművét, a “My Mother”-t (Anyám) és a “Dead Sea”-t (Holttenger), amit Yoshito Ohnóval adott elő. Az egyik legjelentősebb butoh előadóként Kazuo bejárta Európát, Észak- és Dél-Amerikát, Ausztráliát és Ázsiát is. 90. életévét betöltve még mindig aktív butoh táncos volt. Legutolsó tengerentúli előadása a “Requiem for the 20th Century” (Requiem a XX. századért) volt 1999 decemberében New Yorkban. Még ugyanebben az évben azonban fizikai ereje fokozatosan fogyni kezdett. Kazuo OHNO ennek ellenére folytatta a táncot, mintha csak életkorából merítené az erőt. Amikor már nem tudott egyedül járni, mások segítségével táncolt. Amikor már segítséggel sem tudott állva maradni, ülve táncolt. Amikor a lábai megtagadták az engedelmességet, a kezével táncolt. Amikor már mindene felmondta a szolgálatot, a térdén kúszott előre, a közönség pedig meghatottan nézte háta mozgását.

 

Ez a hétköznapi öregember tánc közben valaki mássá vált, olyasvalakivé, aki erőt adott másoknak.
Hosszú élete alatt rendkívül erős hatást gyakorolt az emberekre. Kazuo OHNO olyan művész volt, akinek sikerült kiterjesztenie az emberi lehetőségek határait.

 

Mit? Kiállítás – Kazuo Ohno élete

Mikor? 2011. szeptember 26-október 4. mindennap 10.00-20.00

Hol? MERLiN Színház, 1052 Budapest, Gerlóczy utca 4.

Info a Butoh és Előadóművészeti Fesztivál további programjairól itt.