Valentin-napi csokoládék és receptek japán módra :)

Gyors áttekintés a japán Valentin-nap ünneplésér?l valamint f?zési gyorstalpaló – els?sorban lányok számára.

Valentin-napon a n?k Japánban csokoládét adnak a férfiaknak, amit március 14-én, a Fehér Napon a férfiak szintén ajándékozással hálálnak meg nekik.

Egy n? többféle szándékkal adhat csokoládét egy férfinak:

* Giri-choco: Olcsó, dobozos csokoládé. Ezt általában a n?k apának, f?nöknek, férfi kollégáknak, barátoknak és más hímnem? társuknak adják minimális kedvesség gyanánt. Ezt sok férfi Japánban elvárja n? ismer?seit?l, és egyre több japán n? húzza a száját, ha erre a hagyományra gondol. Giri-choco-t amúgy sem nagy dics?ség kapni, mivel egyesek véleménye szerint ez szánalomajándék a n?k részér?l szingli férfitársaik számára, mégis még jobban szégyelli magát az aki egyáltalán nem kap.
*Tomo-choco: A tomodachi szóból ered, ez a n?k szokása, hogy egymás között csokoládét cserélnek barátságuk jeléül.
* Honmei-choco: No ez már az igazi, drágább, akár luxuskategóriába tartozó, igényesebb csokoládé is lehet, amit a n?k szerelmük jeléül adnak a kiszemelt vagy már megkaparintott férfinak 🙂 Az igazi viszont az, ha a barátn?/feleség/kedves/szeret?/anyakezdemény saját maga készíti el otthon a férfi számára a csokoládét. (Ebb?l jön a neve is: honmei=home made) Sokféle variáció létezik, és ez az ajándék igazán személyre szóló, amiért ráadásul a férfi is nagyon meg lesz hatódva. (Tapasztalatból írom 😉 )

Mivel egyre több párkapcsolatban él? animerajongó is kezdi átvenni ezt a szokást, a látott animék után saját maguk is nekilátnak otthon a f?z?cskézésnek. Három évnyi Valentin-napos csokikotyvasztás után szeretném megosztani tapasztalataimat és tanácsaimat azokkal a lányokkal (és fiúkkal is természetesen) akik szeretnék egy doboz házi készítés? csokoládéval meglepni párjukat a szívecskés napon.

Cheza tanácsai otthoni trüffel gyártáshoz:

* Ne sajnáld az extra pénzt a jó min?ség? alapanyagokra! A legjobb szakács sem tud silány hozzávalókkal 5 csillagos fogásokat készíteni.
* Bármilyen gyors és egyszer?, felejtsd el, hogy a mikróban olvasztod fel a csokoládét! Kifut, leég, keser? lesz és becsomósodik. Csokoládét csakis vízg?z fölött (fazékban forralsz vizet, egy másik lábost vagy h?álló kever?tálat teszel föléje és abban kezded el folyamatos kevergetés mellett olvasztani a csokit.
* Id?t és alapanyagot spórolsz meg ha elkészítesz egy alapmasszát. Ez általában sima f?z?tejszín, étcsokoládé(!), vaj, cukor, kakaópor és tej keveréke. (Az ízek kiemelése érdekében csipetnyi só is mehet bele. Fontos, hogy étcsokival dolgozzunk, a tejcsokoládé túl édes végeredményt adhat.) Olyan arányban keverd el, hogy s?r?n folyó masszát kapj! Én ezután szoktam kis gyömbérport/chilit beletenni, de ami feltétlenül kötelez? ilyenkor, az a vaníliakivonat, vagy ha nagyon hedonisták akarunk lenni, akkor egy fél vaníliarúd kikapargatott belseje.

* A tejszínt és a cukrot saját, illetve párod ízlése szerint adagold. Az édesít?szert is nyugodtan használhatod.
* Ha készen van a massza, még melegen osszuk szét annyi adagra, ahány fajta csokoládét akarunk készíteni. Ezután jöhetnek az ízesítések: nálunk nagyon bevált a Bailey’s és dió keverék, a Bailey’s és narancs keverék(narancslik?r nem volt itthon, de így is jó lett csak finoman bele kell reszelni a narancs héját és belefacsarni a gyümölcs levét a masszába), a kókuszlik?rös (természetesen kókuszreszelékben megforgatva), a rumos cseresznyés, a marcipános (mandula aroma a masszában és a tetejére piros marcipánból szaggatott szívecskék) valamint a kandírozott gyümölcsös verziók. Nyugodtan lehet kísérletezni az otthon található alapanyagokkal, a lik?rös bonbonok mindig nagy sikert aratnak. (Az sem fájt senkinek amikor egy csokoládészuffléba belement pár löttyintésnyi mézespálinka:D)
* Ha mogyorófélékkel szeretnél dolgozni, fontos, hogy belekeverés el?tt alaposan törd apróra (ha lehet?séged van rá, mozsárban egy kis ideig még próbáld kisebbre zúzni), hogy amikor a fogyasztásra kerül a sor,akkor ne ropogjon a kiszemelted foga alatt. Sokat dob még az ízvilágon, ha serpeny?ben az összezúzott diót/mandulát/pisztáciát enyhén megpirítod, hogy el?jöjjön természetes aromája.
* Ha megvagy az ízesítéssel, tedd be a h?t?be a keveréket 20 percre, hogy éppen megdermedjen. Ha több ideig hagyod bent akkor kés?bb kínkeserves munka lesz golyókat gyúrni a masszából.
* Díszítéshez nyugodtan megforgathatod színes cukorkában, csoki vagy mandulareszelékben, kókuszreszelékben, de ha bevállalós vagy akkor kísérletezhetsz fehér csokis bevonattal, vagy egy cukormázak adagolásához használt pisztollyal vagy zacskóval szép mintákat is rajzolhatsz a bonbonokra.
* Mindegyik golyó alá használj kis minyon- vagy bonbonpapírt.
* Nagy traumát szokott nekem okozni, hogy mégis mibe rakjam bele a csokoládét. Eddig minden évben sikerült valamelyik igényesebb írószerboltban kis kartondobozokat találni, amik már szépen be voltak vonva valamilyen csomagolópapírral. Ügyesebbek megpróbálhatnak saját dobozt készíteni.
* Érdemes amennyire lehet, díszítéssel és csokival kitömni a dobozt, különben amikor éppen szívünk szerelméhez igyekszünk összerázódhat az egész kompozíció.

Ennyi lenne a jótanácsokból. Ami hátravan, hogy beköltözzünk a konyhába, majd a munka végeztével bezsebeljük a bókokat 🙂 Kellemes kísérletezést és jó f?z?cskézést! 🙂

Örömmel fogadunk a cikk fórumtopikjába képeket a elkészült m?alkotásokról 🙂

El?re is boldog Valentin-napot kíván a Szaku! 🙂

Related posts

Kommentelj