A  東京アールハーズ (Tokió Áruház) nevű fantasztikus budapesti japán-magyar zenekarral készítettünk (kétnyelvű) interjút.

東京アールハーズというすばらしい日・ハのバンドとインタビューしました。

Bővebben  キーをおしてください。まずにはハンガリー語でのインタビューがあって、日本語でのインタビューはその下にあります。

Bővebben...

 
  A Momiji Nyelviskola alapítójával és vezetőjével, Markó Lászlóval beszélgettünk.

 

Mit kell tudni a Momji-ről?

A nyelviskola három éve, 2007 nyarán jött létre, és Budapest közepén, egy kis sétálóutcában található. Talán egyedülálló az országban abban a tekintetben, hogy speciálisan csak japán nyelvoktatással foglalkozik. Viszont ebben egész széles a kínálatunk, kezdve a normál kurzusoktól, az egyéni speciális igényű órákig, mint például az utazás előtti gyorstalpaló. Mindamellett foglalkozunk magyar, mint idegen nyelv oktatással is japánok számára. Így tényleg kiegészíti egymást a két oldal. A névadó momiji (ejtsd: momidzsi) egyébként a japán juharfát, annak levelét, és annak őszi pirossá válását jelenti.

 

Bővebben...

 

Image„Az élet igazságos, és a sok munkának eredménye kell, hogy legyen.”

Az első, kissé triviális kérdés: hogy érzed magad pár nappal a mérkőzés előtt?

Remekül. Úgy érzem, hogy mindent megtettem, és rajtam már nem múlik. Már nagyon várom a mérkőzést!

Bővebben...

 
Interjú Rebicek Gerd 5 danos mesterrel, a magyar Goju karate megalapítójával, a verseny főszervezőjével

Bővebben...

 

ImageKaracs Attila munkáját régóta figyelemmel kíséri és támogatja magazinunk - és olvasóink. Nemrég az amszterdami K-1 gála után kerestük fel. Sajnos Amszterdamban az 1. menetben K.O.-val kikapott Naoufal Benazzouz-tól. Kissé váratlan volt a hír, de ez a küzdősport, ahol egy ilyen esemény is maximálisan benne van. Ebben a nyílt sisakos világban a legeredményesebbeknek is becsúsznak hasonló vereségek. Úgy gondoltuk, nincs miért letörni, de számos oldalon, fórumban olvastunk, ellenkező véleményt is. Attilával is jó a kapcsolatunk, és fel is hívtuk. Mint mindig, most is egy közlékeny, határozott és hittel, ambíciókkal teli fiatal ember vette fel a telefont, aki egy kicsit sem volt elkeseredve. Tudtuk, minden a helyén van...

Bővebben...

 

A harcművészetek Mekkájának tartott Hollandiát számos küzdősport rendezvény fémjelzi. Ezek legrangosabbika az I'ts Showtime Gála. A 2006 május 13-án megrendezésre kerülő esemény Európa legrangosabb K-1 rendezvényévé nőtte ki magát az évek során.

Bővebben...

 

Image- Hogyan került Japánba és mi inspirálja, hogy ilyen gyakran visszatérjen e távoli országba?

- 1991-ben fejeztem be bőrtervező művészként a mesterkurzust a Magyar Iparművészeti Egyetemen. Mindig is érdekelt a „kelet”, így amikor lehetőségem nyílt arra, hogy Japánba utazzak, mindenképpen valami nagyon speciális helyi technikát szerettem volna elsajátítani. Meg is találtam a „legjellemzőbbet”, így tanulmányaim elmélyítéséhez már 13 éve járok vissza csodálatos idős mesteremhez Tokióba, hogy visszatérve honfitársaimmal is megoszthassam a „Kelet Titkainak” egy szeletkéjét.

- Mitől különleges és mit jelent a japánok számára az Ön által tanulmányozott díszítőfestő technika és milyen régóta alkalmazzák azt a Távol-Keleten?

- A kiválasztott festő-technika valóban sajátos, ui. az alapanyagául szolgáló nedv egy, csak a Távol-Keleten élő fa gyantájának felhasználásával készíthető el. Ezért lehetett az ezzel kapcsolatos összes eljárás privilégiuma az ott élő embereknek egészen napjainkig. 9000 éve (!a nullákat nem rontottam el!) használják e fantasztikusan ellenálló gyantafajtát, amely pár réteg alkalmazásánál a tárgy védelméhez, sok réteg felvitelekor megdöbbentően finom grafikai és kisplasztikai díszítésmódokhoz szolgál alapanyagul. Sav-, lúg- és hőálló (pl.: nyom nélkül elolthatunk egy cigicsikket felszínén). Végül meg kell említeni a sós vízzel szemben tanúsított ellenállását is. (A Bécsi Világkiálitásról hazatérő hajószállítmány elsüllyedt a Yokohama-öbölben, s csupán évekkel később tudták felszínre emelni maradványait. A legnagyobb csodálkozást az okozta, hogy csak a  lakkművek „úszták meg” sértetlenül a balesetet, méghozzá olyannyira, hogy ezek a tárgyak képezik ma is a Tokiói Nemzeti Múzeum Lakktárgy Gyűjteményének gerincét.)
Ebből is következtethetünk minőségére. Épületek, bútorok egyszerű bevonásától a különleges ékszerekig minden műfajban szinte „hightech” színvonalat tesz lehetővé alkalmazása. Sokoldalúsága miatt nem csak a múltat idéző múzeumokban találkozhatunk mesterművekkel, hanem a mai modern japáni háztartás sem képzelhető el jelenlétük nélkül. Hasznos lenne európai otthonainkban is jelenléte.

Image- Mi is ez az anyag tulajdonképpen? Honnan nyerik az alapanyagot és milyen fő alkalmazási területek ill.technikák léteznek?

- Ez a festék a hazánkban is honos „ecetfa” távoli rokonának gyantája. Ugyanúgy csapolják, mint a gumit. Egy 11 éves fa a nyári begyűjtés idején csak pár száz gramm nedvet adva a 3-4 hónapos szezon végére el is pusztul. Azonban sosem láthatunk „haldokló erdőt”, hiszen a facsemetéket „cirkuláltatva” mindig újraültetik idősebb testvéreik árnyékában, így biztosítva a terület viszonylag folyamatos kihasználtságát. A keleti lakktárgyak alapanyagául szolgáló nedv megbecsültségére utal, hogy évszázadokon keresztül ezzel adóztatták a japánokat. Az előbbiekben említett kémiai tulajdonságai mellett kis fajsúlya is említésre méltó. Továbbá az alapanyag áttetsző mivolta 2 fontos eljárást is lehetővé tesz:
A kifejt lakkgyantához bármilyen pigment keverhető, mely minimális színváltoztatással jár csupán, ezzel biztosítva a díszítendő felület (templomfal, szobabútor, szobrok stb.) élénk színeit a Nap fényének, az időjárásnak és egyéb használatnak fittyet hányva…,
ill. a „szendvics szerkezet” építésekor a különböző rétegek közé szórt leheletfinom arany-, ezüst-, gyöngyházporokkal való hologramszerű grafikai eljárások alkalmazását, amelyeket felületük nemesfém hatása miatt ARANYLAKK technikának neveznek. Ilyen precíz díszítésekkel készült ősi japán tárgyak láthatóak a budapesti Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumban 2006. októberéig.

Bővebben...

 

Shihan Borza József 6. dan vizsgát tett, sikerrel! A mester a Matsushima csoport hazai vezetője, és 47 évesen is bizonyította kivételes felkészültségét.

Borza József 1978 január 17-én húzta magára először a varázslatos Kyokushin "egyenruhát". Kiváló eredményeket elérve, kimagaslóan versenyezve jutott el a mesteri szintre és 1983 július 3-án 1. danos vizsgát tett. A Sosai halála utáni szakadások után megalakította saját hazai szervezetét Oyama Kyokushin Karate Szervezet néven.

Image

A Shihan tavaly értesült róla, hogy vizsgát tehet a következő fokozatra.

Mivel folyamatosan edzésben van, nem változtak sokat a hétköznapjai, bár még egy kicsit nagyobb lendülettel kezdett tréningezni. A világon sem sokan, de Magyarországon még senki nem vizsgázott erre a magas fokozatra. (Akinek ilyen fokozata van az országban, azoknak adományozták a 6. dant.)

A Szaku magazin rövid interjút készített a mesterrel a vizsgáról és az Európa-bajnokságról.

Bővebben...

 

Kielemezték az ellenfeleket

ImageRövid telefoninterjút készítettünk sensei Bencze Antallal, a Magyar Kyokushin Karate Szervezet szövetségi kapitányával a Karate Expóra utazó magyar lányokról és a kiutazásról.

Bővebben...

 

az ötszörös Kyokushin Karate Európa-bajnok, Japán bajnok és Világkupa győztes versenyzőnővel

A világ egyik legeredményesebb női nehézsúlyú kyokushin karate versenyzőjével, a sikeres dániai EB-szereplése után készítettünk interjút.

Fotók Szövetes Veráról a Galériában - kattints ide!

Bővebben...

 
Igyekszünk a Debreceni K-1 Magyar Nagydíj minél több résztvevőjét megszólaltatni, hogy a hazai küzdősport-rajongók minél jobban megismerhessék a gála résztvevőit. Interjúalanyunk a „legrégebbi” hazai K-1-es, az egyik legjobban ismert hazai név: Varga Péter.

- Ha jól tudjuk, Te nem utaztál edzőtáborba, hanem itthon, Budapesten készültél a versenyre.
- Igen. Az Aramis-Juhász Gymben készültem most is, heti 10 edzéssel, az öcsém (Varga Tamás) segítségével.
- Mi az oka, hogy nem indultál a 8-as versenyben?
- Az egyik nagyon fontos ok, hogy az öcsém indul, és nem verekszünk közös versenyen. A másik pedig, hogy az itteni győztes ahová kvalifikálja magát, ott én automatikusan indulhatok.
- Így „Super Fight”-ban mérkőzöl, tehát az est talán legkiemeltebb csatáját vívod. Mi ennek a küzdelemnek a tétje?
- Igor Ushko, a K-1 európai vezetője azt mondta, hogy ha most győzök, akkor lehetőséget kapok egy japán gálán bizonyítani. Tehát nagy a tét.
- Ellenfeled az a Tony Gregory, aki már kétszer nyerte a K-1 francia nagydíjat, vagyis a K-1 nem ismeretlen küzdője. Mit vársz a küzdelemtől?
- Mindenképp győzni szeretnék. Ha jól tudom, ő egy passzívabb versenyző, és feltehetően igyekszik majd több lábtechnikát használni. Van olyan versenyző, akit mindketten legyőztünk, hasonló eredménnyel. Őszintén nem emlékszem pontosan a stílusára, úgy hogy még meg kell néznem néhány küzdelmét.
- Tehát megnézed videón a verseny előtt?
- Igen, és igyekszem valamilyen eredményes taktikát kidolgozni ellene.
- Mit gondolsz, mivel tudsz majd győzni?
- Én egy verekedősebb versenyző vagyok, kissé agresszívebb mint ő, és a jó kéztechnikám mindenképp döntő lehet!
- Sok sikert!
 
További cikkeink...
Ki van on-line?
Oldalainkat 75 vendég böngészi
Linkek