Susanne férjével 2008 szeptemberében költözött Tokióba, amikor a Tokiói Egyetemnek Az Univerzum Matematikájának és Fizikájának Kutatóintézetéhez (IPMU) kerültek. Azóta blogjában rendszeresen beszámol Japánnal és a japánokkal kapcsolatos tapasztalatairól, a szigeteken belüli utazásairól és tippekkel látja el a Japánba utazni szándékozókat. Érdemes megnézni, érdekes és szellemes írások gyönyörű képekkel :)

chipango.wordpress.com

Élménybeszámolók - Chipango

Mindenki tudja, hogy a japánoknak vannak olyan dolgaik, amik nálunk nincsenek. Lássunk egy újabb példát. Japán ugye egy meglehetősen esős ország. Ha egyszer elkezd esni, akkor abba sem hagyja napokig. Ilyenkor persze mindenki esernyővel közlekedik az utcán, de mivel Japán egy nagyon tiszta és rendezett ország, az elképzelhetetlen, hogy egy vizes, csöpögő esernyővel menjünk be valahová. A japánok természetesen kitalálták annak a módját, hogy hogyan oldják meg ezt a problémát.

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Chipango

A japánokról tudjuk, hogy rettentő büszkék tudnak lenni arra a városra vagy régióra, ahol laknak. Minden városnak megvan a csak rá jellemző ételkülönlegessége, édessége, minden városhoz kapcsolódnak sajátos mesterségek, hagyományok. De van egy másik módja is annak, hogy a japánok kifejezhessék lakóhelyük egyediségét: méghozzá a csatornafedelekkel!

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Chipango

Múlt vasárnap Kamakurába mentünk. Kamakura egy Tokiótól körülbelül egy órányi távolságra lévő város, ami a 12-13. században Japán fővárosa volt. Emiatt itt található az ország néhány leglenyűgözőbb sintó szentélye és buddhista temploma. Reggel érkeztünk a Kita (észak) Kamakura állomásra egy már akkor (nagyrészt japán) turistákkal teli vonattal. Az Engaku-dzsi templomot néztük meg először. Kamakura öt nagy zen temploma közül ez a leghatalmasabb – tudtuk meg, miközben a 17 altemplom között sétáltunk.

 

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Chipango

A kavaii azt jelenti, hogy cuki, és a cukiság abszolút behálózza Japánt. Hello Kitty csak a jéghegy csúcsa – őt itt Japánban csak Kitty csannak hívják (a csan egy kedveskedő megszólítás, amit például kislányoknál használnak). Japánban mindennek van kabalafigurája, még a kormányszerveknek is, és még a komoly dolgokat is megpróbálják valamilyen cuki karakterrel kommunikálni. Számunkra ez meglepőnek tűnhet, mindenesetre nagyon szórakoztató tud lenni. Hadd mutassak néhány példát, amikkel személyesen is találkoztam.

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Chipango

Az ördög a részletekben rejlik - ezt természetesen a japánok is tudják, és természetesen mindent megtesznek azért, hogy a leghétköznapibb dolgokat is egyszerűbbé, kényelmesebbé, praktikusabbá varázsolják. A cikkben ennek néhány példájáról lesz szó ajtók, huzatok és hűtőtasakok kapcsán.

 

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Chipango

Susan Japán egyik kevésbé vonzó arcát mutatja most be - a cikk címe sokat elárul...

 

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Chipango

Hétfői írásában a Tokióban élő Susan az érte aggódó olvasókat szeretné megnyugtatni, és nem bánná, ha ezt nem nehezítené meg a nemzetközi sajtó által keltett pánikhangulat.

 

Hadd kezdjem mindjárt a lényegnél. A válasz: nem.

Míg a Tóhoku régióban a mostani földrengés által okozott károk valóban mérhetetlenül nagyok, szeretném felhívni a figyelmet először is arra, hogy Tokió vonzáskörzetében nincs válságállapot. Vannak fennakadások a tömegközlekedésben, és lehet, hogy az áramszolgáltatást korlátozni fogják (mindkettő az áram szűkössége miatti megszorításokból következik), de ennyi. Nincs ok aggodalomra.

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Chipango

Rendszeres olvasóink megnyugtatására közöljük, hogy mindkét Japánban élő külföldi "tudósítónk" jól van: Amy szigete (amit az "Amy világa" című rovatunkból ismerhettek) viszonylag távolabb esik a földrengés epicentrumától, most pedig a Tokió mellett lakó Susan ("Chipango") beszámolóját olvashatjátok arról, hogy ő hogy élte át a földrengéssorozatot és arról, hogy mennyire szervezetten és nyugodtan reagáltak a japánok a katasztrófahelyzetre ott, ahol ő volt.

 

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Chipango

Végre elmentünk megnézni az egyik legjapánosabb dolgot: a szumót! Kivételesen (nemzeti ünnepnap volt), az északkelet-tokiói Rjógoku Kokugikanban nyilvánosak voltak a szumóedzések. Az edzés reggel fél nyolctól tizenegyig tartott, mi körülbelül fél tízre értünk oda.

Bővebben...

 
További cikkeink...
Ki van on-line?
Oldalainkat 109 vendég böngészi
Linkek