Amy Chavez amerikai újságíró már több mint egy évtizede él Japánban, és tapasztalatairól, kalandjairól a Japan Times-ban jelennek meg írásai:

Amy Chavez honlapja (angol nyelven)

A Szaku honlapján rengeteg cikket olvashattok tőle, de egy-egy írást közöltünk minden Szaku magazinban is (ezen kívül van egy nagy rakás belőlük a CD mellékleteken és a Bazi Nagy Szaku Évkönyvben is...).

Élménybeszámolók - Amy világa
Azt hiszed, hogy a japánok túlságosan komolyak? Beszéltél már japánul valakivel és láttad, ahogy zavartan visszabámul? Úgy érzed, hogy az élet a felkelő nap országában is lehet néha depressziós? Lehet, hogy segítségre szorulsz. Lehet, hogy gajdzsin vagy.

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa
Máshol töltöttem a telet, és mondhatom, igazán nagyszerű érzés újra visszatérni a szigetre. Ahogy először körbesétálom, jó érzéssel tölt el a hazai komfort érzete: hajlott hátú hölgyek, szaszaki-köteggel a hátukon, ősz halászok a napi fogással és egy idős ember, aki egy horgonyon üldögél. Tipikus nap Siraisi szigeten.


 Image
Az Otafuku a jólét és a boldogság szimbólumaBővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa

Számos vidéki helyhez hasonlóan Siraisi sziget is szenved a népességcsökkenéstől. Amikor tíz éve idejöttem, még 900-an laktak a szigeten. Ma alig hétszázan. Ez is bizonyítja, hogy bárkinek lehet saját szigete, ha elég türelmesen vár. Hamarosan Amy-szigetre keresztelem. Csak azok léphetnek be, akik ismerik a jelszót, lehet, hogy még be is kell jelentkezniük az érkezés előtt.

 

Image

Japán imádja Elvist, számos hasonmás dolgozik errefelé

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa
Sosem felejtem el, amikor először jártam a városházán Japánban, hogy szót váltsunk a nemzeti egészségbiztosítás tervéről. Az asztal túloldalán egy férfi a rendszer egészéről beszélt tökéletes japánsággal, ami abban az időben tökéletesen érthetetlen volt a számomra.

Az az igazság, hogy ha nem értesz japánul, az egész nyelv olyan, mintha kutyaugatást hallgatnál. Tudtam, hogy magyaráz valamit, de nem tudtam kibogozni, mi az.
- Vau, vau, vau - mondta a városházán a kedves ember. Percekig folytatta, mielőtt közölte: "vakarimaszu ka?".
- Nem, dehogy.

Image

 Inkább magammal viszem a teljes szókincsemet a miniteherautómmal

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa

Image

A Siraisi szigeten tartott Musi okuri (Bogárelküldő) fesztiválon a résztvevők egy hajóval eltanácsolják a környékről a kellemetlen ízeltlábúakat


A bogarak minden évben a Golden Week-kel együtt érkeznek az országba. Nem tartom kizártnak, hogy ők is japán munkabeosztást alkalmaznak, fix utazási időpontokkal, sőt, szerintem ugyanazt a vándorlási mintát követjük. Nézzünk szembe a valósággal: errefelé irgalmatlanul nagy rovarok élnek. Szorgalmas, mint a méhecske, mi?

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa

Óh, Mijadzsima! A legtöbbet fotózott hely Japánban. Az a fantasztikus torii kapu a tengeren, a lenyűgöző, cinóber Icukusima szentély, a fenséges Miszen hegy, azok a rohadt szarvasok!

 Image

 

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa

Ősz a Siraisi szigeten - a turisták elmentek, a hétvégék biciklizéssel, vitorlázással és spontán sörpartik tartásával telnek.
- Csörr, csörr - közli mobiltelefonom.
- Mosi mosi? - Hide az, aki épp teherhajóját vezeti valahol a tengeren, Oszaka felé tartva.  Három napja van úton.

Image

Hide, mindig készen egy barbecue-partira 

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa

Főbérlőm kompot vezet. Egy szigeten felnőve a beltenger közepén természetes választás volt számára a munka egy hajón. Sok szigetlakóból lesz kapitány a kompokon, teherhajókon vagy a révhajókon. A kapitányok Japánban 55 évesen mehetnek nyugdíjba és igen szép nyugdíjat kapnak. Egyedül az a nehéz, hogy a tenger közepén élve hogyan találnak maguknak feleséget. Hölgyeim, ha még mindig pár nélkül vagytok, javaslom, hogy utazzatok ezekre a szigetekre álmaitok gazdag, fiatalos szingli pasijáért.

Image 

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa

- Annyira meglepődtem! - mondta a rendőr egy pohár Mooey Blue Hawiiant kortyolva a Moooo! bárban. Szolgálatban volt. - Még soha nem érkezett vészhívás a mobilomra.

Image

Járőrözik a sziget rendőre, hiszen sosem tudni, hol történik legközelebb baj

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa

Gratulálok kiko hercegnő és Akisino herceg új babájához! Míg az a tény, hogy az újszülött fiú bizonyára óriási büszkeséggel tölti el a császári családot, Japán számára ez nagy szégyen.

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa

Nemrég felkértek, hogy szerkesszem át a kaszaokai városháza kiürítési kézikönyvét. "Ne aggódj", mondták, "már angolra fordítottuk. Már csak át kell szerkesztened." Rendben.

 

Image

Kerüld el a sziklák alá épített házakat, még ha istentisztelet céljára is építették

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa

Sok néző hökkent meg a francia Zinedine Zidane viselkedésén a VB döntő 110. percében. Az olasz Marco Materazzi provokációjának hatására Zidane odafordult és keményen lefejelte a sporttársat.

Bővebben...

 
További cikkeink...
Ki van on-line?
Oldalainkat 69 vendég böngészi
Linkek