Amy Chavez amerikai újságíró már több mint egy évtizede él Japánban, és tapasztalatairól, kalandjairól a Japan Times-ban jelennek meg írásai:

Amy Chavez honlapja (angol nyelven)

A Szaku honlapján rengeteg cikket olvashattok tőle, de egy-egy írást közöltünk minden Szaku magazinban is (ezen kívül van egy nagy rakás belőlük a CD mellékleteken és a Bazi Nagy Szaku Évkönyvben is...).

Élménybeszámolók - Amy világa
Nemrégiben jöttem rá, hogy a környezetemben élő japánok miért nem mosolyognak fényképezkedéskor: így tudják elrejteni ráncaikat. És tényleg működik. Magam is rájöttem, ha egyáltalán nem mosolygok, tíz évvel fiatalabbnak tűnök. Sajnos ezt viszont nem engedhetem meg magamnak, úgyhogy kénytelen vagyok továbbra is boldog vénségnek mutatni magam – ami amúgy is vagyok.

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa

A becslések szerint 2015-re minden negyedik japán 65 éven felüli lesz, ami komoly csapást jelent majd a nyugdíj- és egészségügyi rendszerre. Egyszerűen nincs elég fiatal, aki képes lenne eltartani a az öregeket.

Nekem viszont van négy ötletem, hogyan lehetne megmenteni ezt a jóléti rendszert :-)

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa

„A mint alma." Minden japán így tanul, amikor éppen az angol ABC-t kell elsajátítaniuk. De egyszer nem tanulhatnák úgy, hogy „A mint antilop." vagy mondjuk „A mint anarchia." vagy „A mint aszpirin."? Nem lenne sokkal hasznosabb így? Bár mi gaijinok is használhatnánk az ABC-t arra, hogy a japán kultúráról tanítsunk a külföldieknek. Nevezzük ezt a módszert úgy, hogy „A japán élet ABC-je!"

 

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa
Mind ismerünk olyan viccet ami úgy kezdődik, hogy "Túl hosszú ideje vagy Japánban, ha..." amiket általában már kiégett általánosítások követnek, mint például, hogy telefonálás közben is meghajolsz. Hahaha, valószínűleg ez vicces volt az elmúlt 100 alkalommal amikor hallottad, de nem lehetne már valami újat is kitalálni?!

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa
A tigris éve nem lesz olyan fekete-fehér, mint 2009, a tehén éve. Mivel a tigris fogja uralni az idei évet, remélhetőleg több golfjátékra, szexre és balszerencsére számíthatunk, ami valljuk be magunknak, már valami.

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa

Amy Chavez visszatért!!!!!:) Most egyik friss, december 12.-i írását olvashatjátok.

Ahogy közeledik a karácsony, sok külföldi fog hazamenni, hogy az ünnepeket a családjukkal töltsék. Ez hosszú repülőutakat és sajnos sok bunkó légiutaskísérőt jelent.

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa
Míg a bátor világ maradéka a terroristákkal küzd, mi a szigeten a Gonosz más arcával szembesülünk: öregedés, betegségek és az utóbbi időkben egyre inkább a gaz.

Errefelé hajnali hétkor szokták felhívni az ember figyelmét az aktuális leküzdenivalóra. A múlt héten például a kolera ellen harcoltunk úgy, hogy mondtunk egy imát a Mjóken-szama szentélynél egy különleges sintó szertartás keretében.

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa
Éreztél már olyat, hogy valaki minden lépted követi? Én már igen. Ráadásul most tényleg követ, sőt, zaklat - egy sajtos sütemény.

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa
Utaztál már komppal Japánban? Az angol "ferry" szó katakanizált változatát - フェリー, ferí - használják azokra a vízijárművekre, amelyek autókat is szállítanak. Azokat a kompokat, melyek csak utasokat szállítanak egyszerűen fune (船 - hajó) névvel illetik. Ugyanakkor vannak olyan kompok, melyek hosszú távolságot futnak be és mégis szállítanak egyszerű utasokat is. Ezek a kompok azoknak valók, akik szeretnék körbeutazni Japánt ahelyett, hogy csak átrohannak rajta.

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa

Amikor először Japánba érkeztem, feltűnt, hogy sehol sem találom a szokásos vadvilágot. Tudod, a városi körülményekhez alkalmazkodó mókusokra, mosómedvékre, nyestekre gondolok... Ezek az állatok a rágcsálókkal együtt szinte minden amerikai parkban megtalálhatóak, ám a szigetországban legfeljebb a Városi Egér példányaival fut össze az ember. Az állatok nem költöznek a városokba, talán mert nem látnak benne annyi lehetőséget.

Image

 

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa
A keresztény múltú nyugati társadalmakban - akkor is, ha a családod nem különösebben vallásos - valószínűleg hallottad kiskorodban azt az elterjedt fenyegetést, hogy "a pokolra jutsz, ha nem teszed meg ezt vagy azt". Amikor például cseresznyét lopsz a szomszédtól és nagymamád befenyeget a fenti mondattal.

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa
Egy nap - nem is olyan rég - férjem az erdőbe ment bambuszért. Nagyjából egy óra múlva megjelent és hűvös, nyugodt hangon megszólalt: "Drágám, tudnál adni némi kötszert?".

Bővebben...

 
További cikkeink...
Ki van on-line?
Oldalainkat 58 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek