Amy Chavez amerikai újságíró már több mint egy évtizede él Japánban, és tapasztalatairól, kalandjairól a Japan Times-ban jelennek meg írásai:

Amy Chavez honlapja (angol nyelven)

A Szaku honlapján rengeteg cikket olvashattok tőle, de egy-egy írást közöltünk minden Szaku magazinban is (ezen kívül van egy nagy rakás belőlük a CD mellékleteken és a Bazi Nagy Szaku Évkönyvben is...).

Élménybeszámolók - Amy világa

Amy régebben már tanított a körülbelül hétszáz lakosú Siraisi sziget iskolájában, de most arra kérték, hogy mutatkozzon be az új diákoknak is. Beszámolójából megtudhatjuk, hogy hogy zajlik egy amerikai vendégtanár órája Japánban :)

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa

„Azt hallottam, hogy a japánok nagyon udvariasak. Tényleg így van?”

Meg sem tudom mondani, hogy hányszor kérdezték ezt meg tőlem, főleg amikor hazalátogattam Japánból az Egyesült Államokba. Sok amerikai azt képzeli, hogy a japánok minden második mondata az, hogy Elnézést!, Köszönöm! vagy Kérem. Természetesen ez nem igaz: a japánok ugyanis minden mondatban elsütik ezeket a kifejezéseket. Legalább egyszer.

 

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa

A kínai naptár szerint 2012 a sárkány éve - Amy pedig újévi cikkében arról ír (természetesen a tőle megszokott stílusban :) ), hogy Japánban milyen képzetek, legendák, mítoszok kapcsolódnak a sárkányokhoz.

 

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa

Bár már több mint egy évtizede élek Japánban vidéken, csak nemrég értettem meg, hogy micsoda hatalma is van itt a pókoknak. Szemtanúja voltam, hogy egyetlen pók miatt egy teljes turistacsaládon halálfélelem lett úrrá. Még ha a legfélénkebb pók jelenik is meg egy minsukuban (= japán stílusú fogadóban) a vendégszoba falán, a vendégek mindjárt elkezdenek reszketni félelmükben. Nem mintha a pókok különösebben gorombák lennének, ordibálnának velük vagy mind a nyolc öklüket ráznák feléjük… De mégis, a turisták csak meglátják őket, és már kapják is a nyúlcipőt, hogy egy másik minsukuban keressenek menedéket.

 

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa

Egy, a Bazi nagy Szaku évkönyből származó Amy-cikk következik az idén augusztus 13-15 között esedékes Obon fesztivál, vagyis a halottakról való megemlékezés ünnepe kapcsán. Hogy kaphat kölcsönbe japán ősöket egy amerikai?

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa

Japánban a tűzhöz mint szimbólumhoz nem a pokol kapcsolódik, hanem a tisztaság, a lelki-szellemi megtisztulás. Amy ezt továbbgondolva azzal vigasztal minket a forró nyári napokon, hogy ilyenkor mi is a megvilágosodás útján járunk... :)

 

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa

Amy azt illusztrálja ezen a héten, hogy hogy működik Japánban a szelektív hulladékgyűjtés, és megmagyarázza, hogy miért nem kell felháborodnunk azon, ha a japánok nem lelkesednek azért, hogy kidobhassák a szemetünket.

 

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa

Ebben a cikkében Amy egy tavalyelőtti ünnepről mesél: Japánban a nyár elején, a nyári napforduló utáni tizenegyedik napon szokás lebonyolítani azt a szertartást, ami védelmet biztosít a termést tönkretevő rovarok ellen. No de mi a helyzet, ha az ember megszereti azt a rovart, amit a szertartás szerint örökre el kéne üldöznie?

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa

Az emberek szerte a világon elcsodálkoztak azon, hogy az országot nemrég sújtó földrengés és cunami után a túlélők nem kezdtek el tömegesen fosztogatni. Sokan még most sem értik, hogy a japánok miért nem raboltak ki és el mindent, ami hozzáférhetővé vált a katasztrófa után.

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa

Japánt gyakran titulálják a cunamikra és földrengésekre legjobban felkészült országnak. Az az általános meggyőződés, hogy a kormányt elismerés illeti, amiért ilyen gyakran tart földrengésre vagy cunami-katasztrófára felkészítő gyakorlatokat, amiért a honvédelmi erőket ilyen gyorsan tudja aktivizálni, és amiért ilyen hatékonyan tés gyorsan ud orvosokat és önkénteseket küldeni a katasztrófa által sújtott területekre. De a „felkészültnek levés” még ennél is többet jelent.

Japán kiemelten fontosnak tartja a lakosok felkészítését is az ilyen helyzetekre. Japánban minden ember pontosan tudja, hogy mit kell tenni vészhelyzet esetén. Már 1994 óta Japánban élek, és mondhatom, a japánok annyira hajthatatlanok a katasztrófára való felkészítés kérdésében, hogy az már néha túlzásnak is tűnik. De amikor a katasztrófa bekövetkezik, azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy nem lehet egy ilyen helyzetre túlságosan felkészülni.

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa

Hová érdemes mennünk, ha az éjszaka közepén ágyékkötőben rohangáló férfiakat szeretnénk látni? Természetesen Japánba, méghozzá az okajamai Hadaka macurira, amit minden év február harmadik szombatján rendeznek meg.

Bővebben...

 
Élménybeszámolók - Amy világa

Tegnapi cikkünk apropójából Amynek a fundosiról, a japán ágyékkötöről szóló cikkét választottuk erre a hétre. A fundosit manapság már főleg csak a hagyományos ünnepségeken és szumózáskor viselik a japán férfiak, Amy egy ilyen fesztiválon járva elhűlve tapasztalta, hogy ennyi pucér feneket ritkán lát egyszerre az ember :)

Bővebben...

 
További cikkeink...
Ki van on-line?
Oldalainkat 89 vendég böngészi
Linkek