Kezdőlap Rovatok Amy világa

Amy Chavez amerikai újságíró már több mint egy évtizede él Japánban, és tapasztalatairól, kalandjairól a Japan Times-ban jelennek meg írásai:

Amy Chavez honlapja (angol nyelven)

A Szaku honlapján rengeteg cikket olvashattok tőle, de egy-egy írást közöltünk minden Szaku magazinban is (ezen kívül van egy nagy rakás belőlük a CD mellékleteken és a Bazi Nagy Szaku Évkönyvben is...).

Amy régebben már tanított a körülbelül hétszáz lakosú Siraisi sziget iskolájában, de most arra kérték, hogy mutatkozzon be az új diákoknak is. Beszámolójából megtudhatjuk, hogy hogy zajlik egy amerikai vendégtanár órája Japánban :)

Bővebben...

 

„Azt hallottam, hogy a japánok nagyon udvariasak. Tényleg így van?”

Meg sem tudom mondani, hogy hányszor kérdezték ezt meg tőlem, főleg amikor hazalátogattam Japánból az Egyesült Államokba. Sok amerikai azt képzeli, hogy a japánok minden második mondata az, hogy Elnézést!, Köszönöm! vagy Kérem. Természetesen ez nem igaz: a japánok ugyanis minden mondatban elsütik ezeket a kifejezéseket. Legalább egyszer.

 

Bővebben...

 

A kínai naptár szerint 2012 a sárkány éve - Amy pedig újévi cikkében arról ír (természetesen a tőle megszokott stílusban :) ), hogy Japánban milyen képzetek, legendák, mítoszok kapcsolódnak a sárkányokhoz.

 

Bővebben...

 

Bár már több mint egy évtizede élek Japánban vidéken, csak nemrég értettem meg, hogy micsoda hatalma is van itt a pókoknak. Szemtanúja voltam, hogy egyetlen pók miatt egy teljes turistacsaládon halálfélelem lett úrrá. Még ha a legfélénkebb pók jelenik is meg egy minsukuban (= japán stílusú fogadóban) a vendégszoba falán, a vendégek mindjárt elkezdenek reszketni félelmükben. Nem mintha a pókok különösebben gorombák lennének, ordibálnának velük vagy mind a nyolc öklüket ráznák feléjük… De mégis, a turisták csak meglátják őket, és már kapják is a nyúlcipőt, hogy egy másik minsukuban keressenek menedéket.

 

Bővebben...

 

Egy, a Bazi nagy Szaku évkönyből származó Amy-cikk következik az idén augusztus 13-15 között esedékes Obon fesztivál, vagyis a halottakról való megemlékezés ünnepe kapcsán. Hogy kaphat kölcsönbe japán ősöket egy amerikai?

Bővebben...

 

Japánban a tűzhöz mint szimbólumhoz nem a pokol kapcsolódik, hanem a tisztaság, a lelki-szellemi megtisztulás. Amy ezt továbbgondolva azzal vigasztal minket a forró nyári napokon, hogy ilyenkor mi is a megvilágosodás útján járunk... :)

 

Bővebben...

 

Amy azt illusztrálja ezen a héten, hogy hogy működik Japánban a szelektív hulladékgyűjtés, és megmagyarázza, hogy miért nem kell felháborodnunk azon, ha a japánok nem lelkesednek azért, hogy kidobhassák a szemetünket.

 

Bővebben...

 

Ebben a cikkében Amy egy tavalyelőtti ünnepről mesél: Japánban a nyár elején, a nyári napforduló utáni tizenegyedik napon szokás lebonyolítani azt a szertartást, ami védelmet biztosít a termést tönkretevő rovarok ellen. No de mi a helyzet, ha az ember megszereti azt a rovart, amit a szertartás szerint örökre el kéne üldöznie?

Bővebben...

 

Az emberek szerte a világon elcsodálkoztak azon, hogy az országot nemrég sújtó földrengés és cunami után a túlélők nem kezdtek el tömegesen fosztogatni. Sokan még most sem értik, hogy a japánok miért nem raboltak ki és el mindent, ami hozzáférhetővé vált a katasztrófa után.

Bővebben...

 

Japánt gyakran titulálják a cunamikra és földrengésekre legjobban felkészült országnak. Az az általános meggyőződés, hogy a kormányt elismerés illeti, amiért ilyen gyakran tart földrengésre vagy cunami-katasztrófára felkészítő gyakorlatokat, amiért a honvédelmi erőket ilyen gyorsan tudja aktivizálni, és amiért ilyen hatékonyan tés gyorsan ud orvosokat és önkénteseket küldeni a katasztrófa által sújtott területekre. De a „felkészültnek levés” még ennél is többet jelent.

Japán kiemelten fontosnak tartja a lakosok felkészítését is az ilyen helyzetekre. Japánban minden ember pontosan tudja, hogy mit kell tenni vészhelyzet esetén. Már 1994 óta Japánban élek, és mondhatom, a japánok annyira hajthatatlanok a katasztrófára való felkészítés kérdésében, hogy az már néha túlzásnak is tűnik. De amikor a katasztrófa bekövetkezik, azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy nem lehet egy ilyen helyzetre túlságosan felkészülni.

Bővebben...

 

Hová érdemes mennünk, ha az éjszaka közepén ágyékkötőben rohangáló férfiakat szeretnénk látni? Természetesen Japánba, méghozzá az okajamai Hadaka macurira, amit minden év február harmadik szombatján rendeznek meg.

Bővebben...

 

Tegnapi cikkünk apropójából Amynek a fundosiról, a japán ágyékkötöről szóló cikkét választottuk erre a hétre. A fundosit manapság már főleg csak a hagyományos ünnepségeken és szumózáskor viselik a japán férfiak, Amy egy ilyen fesztiválon járva elhűlve tapasztalta, hogy ennyi pucér feneket ritkán lát egyszerre az ember :)

Bővebben...

 

Gondoltátok volna, hogy a ház előtti reggelenkénti söprögetés kifejezetten a japánokra jellemző szokás? Amy kétli, viszot azt elismeri, hogy van igazi japánoknak való söprű…:)

Bővebben...

 
Az ikebana a virágok rendezésének japán művészete – Amy az őket alattomos módon kihasználó liliomok kapcsán értekezik a kérdésről.

 

Bővebben...

 

Múlt heti cikkünk a japán nyugdíjrendszerről szólt, most Amy arról ír, hogy a japánok mennyivel természetesebben kezelik az időskor beköszöntét. Aztán vázolja egy háromnapos workshop programját, ami alatt az öregedés elleni harcba belefáradt nyugatiakat meg lehetne ismertetni a méltóságteljes megöregedés és a szép öregkor több japán trükkjével is. :)

Bővebben...

 

Amy a héten arról ír, hogy a japánok mennyire szeretik eltúlozni a dolgokat, és hogy ez mennyire idegen egy külföldi számára, valamint megtanulhatunk tőle néhány, a Japánban való túléléshez nélkülözhetetlen kifejezést:)

Bővebben...

 

Amy nehezen tájékozódik Kiotóban, de ezzel nincs egyedül. Vajon megtalálja végül az állomást, amit keres? Cikkéből kiderül, és az is, hogy miért nincs negyedik emelet a japán épületekben.

 

Bővebben...

 

Ezen a héten megtudhatjuk, hogy Amy szerint mi nem stimmel a japán nyugdíjrendszerrel, és azt is, hogy például mire költhetnénk a nyugdíjjárulékot ahelyett, hogy becsületesen befizetjük az államkasszába:)

Bővebben...

 

Múltkori cikkünk folytatásaként most Amynek a központi fűtéssel kapcsolatos újabb ötleteiről olvashatunk:)

Bővebben...

 

Japánban hagyományosan nincs központi fűtés a házakban, lakásokban – még az új építésűekben sem (az ötcsillagos szállodákban azért szokott lenni). A japán ember hozzá van szokva ahhoz, hogy télen hideg az otthona, és maximum néhány (de inkább csak egy) hősugárzóval elviselhetővé teszi a hideget. Ez onnan eredhet, hogy Japánban hagyományosan, évszázadok óta fából készültek a házak (mert a gyakori földrengések után ezeket könnyű volt újraépíteni), viszont a fafalak abszolút áteresztik a hideget. De mit tehet egy külföldi, aki nincs hozzászokva a fagyos téli szobákhoz? Amynek természetesen vannak ötletei.

Bővebben...

 

Japánban a "Boldog hétfők rendszere" (Happy Monday System, ハッピーマンデー制度, Happī Mandē Seido) alapján több állami ünnepet is áthelyeztek más időpontokról hétfői napokra, hogy így háromnapos hétvégéje lehessen az embereknek. Az egyik ilyen ünnep az Idősek napja, ami mindig szeptember harmadik hétfőjére esik - Amy pedig azon elmélkedik ennek kapcsán, hogy miért érdemes meglátogatni a vidéken élő idősebb rokonokat:)

Bővebben...

 

Momotaró, vagyis Őszibarackfiú valószínűleg sokak számára ismerős – de Amy annak is utánajárt, hogy mi található ma azon a hegyen, ahol a legenda szerint  Momotaró egykor démonokkal küzdött.

 

 

Bővebben...

 

Amy azt olvasta az egyik prospektusban, hogy Ogidzsimában van egy olyan turistaút a hegyekben, ami egy rétnyi nárciszhoz vezet – és ezt annyira abszurdnak találta, hogy mindjárt fel is kerekedett, hogy kivizsgálja a helyzetet:)

 

Bővebben...

 

Amy cikkének címe ezen a héten igen beszédes, kiegészítésül csak annyit: azt is megtudhatjuk, hogy melyik az a japán látványosság, aminek szépsége csak a lábaink között átkukucskálva tárul elénk:)

Bővebben...

 

Amy arról számol be a héten, hogy hogyan vett egy farmert, és miközben sok újat megtudhatunk a japán kultúráról, az is kiderül, hogy hogy kerül a képbe Hello Kitty.

 

 

Bővebben...

 
 Elgondolkodtunk már azon, hogy egy szigetországban vajon mi is számít ténylegesen szigetnek? Vajon mekkorának kell lennie egy szikladarabnak ahhoz, hogy szigetnek minősüljön? Amy megoldása kézenfekvőnek tűnik: szigetnek számít az, amin már kényelmesen meg lehet inni egy Margarita koktélt.

 

 

Bővebben...

 

Amy ezúttal arról ír, hogy milyen a vidéki élet Japánban, és ha kételkednél, hogy most épp vidéken vagy-e, kisegít, hogy meg tudd állapítani.

Bővebben...

 

Ezen a héten arról olvashatunk, hogy Amy, az amerikai születésű újságírónő hogyan éli meg, hogy a japánok előszeretettel gyártanak helytelen angolsággal írt feliratokat :)

Bővebben...

 

 

Amy ezen a héten arról ír, milyen problémák merülnek fel a külföldiek reggeliztetésével kapcsolatban a szigetén található szálláshelyeken. Lássuk! :)

 

Bővebben...

 

Nem, nem írtuk rosszul, nem a sziget parti isteneire gondoltunk (már ha vannak ilyenek), hanem partiarc istenekről van szó, akikből Amy szigetén akad egy pár :)

Bővebben...

 

Ha kedd, akkor Amy – ezen a héten arról lesz szó, hogy a pici japán szigetek hogyan tudják reklámozni magukat, és hogy a felszínes turistacsalogató látványosságok mellett milyen valódi értékeket is rejt a szigetvilág.

Bővebben...

 

A japán emberek egyértelműen egyre magasabbak, csakúgy, mint a világ többi országának lakói. Az Egyesült Államokban az emberek ma már általában 180 centi felett vannak – de felmerült valakiben is, hogy mivel fog járni, ha ez a növekedési ütem nem áll meg?

 

Bővebben...

 

Amy ezen a héten arról mesél nekünk, hogy bár a kócsagok szép madarak, de sok gonddal járnak – főleg ha sok időt töltenek az ember csónakjának a tetején. A kérdés az, hogy vajon hogyan hasznosíthatjuk az utánuk maradt ürüléket…

Bővebben...

 

Japánban illik (=kötelező?;)) minden szívességet viszonozni - na de mi van a külföldiekkel, akik erről vagy nem is tudnak, vagy pedig nem tudják, hogy hogyan kell ezt a japánokhoz hasonlóan kifinomult módon művelni? Lássuk, hogy Amy hogyan küzd meg a problémával...

Bővebben...

 
Egy Mennyei Mező mellett lakom. Akárcsak sokan mások a szigetemen.

Bővebben...

 
További cikkeink...
Ki van on-line?
Oldalainkat 85 vendég böngészi
Linkek