Kiss Mónikával, a Zen a konyhában című japán ételekkel foglalkozó gasztroblog szerzőjével beszélgetünk.

  

-         Hogyan kerültél először kapcsolatba Japánnal, a japán kultúrával?

16 éves koromban a Rotary cserediák-programjával mentem ki Japánba egy évre, ahol japán középiskolába jártam, japán családoknál laktam, akikkel rengeteg helyre eljutottam, és teljesen beleszerettem a japán kultúrába. Sok vallásos helyre is eljutottam, és rengeteg múzeumba, skanzen jellegű falukba vittek el, már ekkor is nagy érdeklődéssel viseltettem a művészetek iránt. Az egyik legjobb élményem ebből az évből a Hiraizumi-ban lévő Chúsonji templomban lévő arany Buddha-csarnok volt, az nagyon mélyen bevésődött az emlékezetembe.

-          Mi tetszett meg benne először?

Az obentó. :) Amikor megérkeztem szinte rögtön shinkansen-re ültettek, mivel Tokióból kellett mennünk egészen északra, Moriokába, és a vonaton mindenkinek vettek egy-egy obentót, amiben volt sushi meg tamagoyaki, és nagyon tetszett, ahogy be van csomagolva. És plusz jó élmény volt, hogy miközben ettünk szó szerint suhantunk a szép japán tájak mellett.

-          Jártál már Japánban?

Háromszor. Először középiskolában, majd egyetem alatt is egy-egy évet töltöttem el kint. Utoljára múlt év áprilisában voltam ott, akkor 5 hétre, hogy kutassak a doktori disszertációmhoz.

-          Mi volt az első benyomásod?

Nagy, zajos, nem értem a nyelvet. :) (Ez persze Tokió. A kis északi városkában ahol először laktam, már csak a nem értem a nyelvet maradt meg.)

-          Honnan jött a Zen a konyhában gasztroblog indításának ötlete?

Nagyon szeretek főzni. Nagyon hiányoztak a japán ételek a mindennapokban és nem akartam (nem is tudtam volna) hetente japán étterembe menni. Amúgy is főztem már itthon japán ételeket, és megnéztem, hogy vajon van-e olyan honlap, blog vagy bármi a neten, ahol magyar nyelven vannak japán receptek. Nem találtam aktív blogot, ezért gondoltam, hogy megpróbálom, hátha segíthetek hasonló cipőben lévő japános társaimnak. De mindenkinek szól a blogom, jó lenne minél több emberrel megismertetni a japán konyhát, ami ugyebár nem csak a sushi-ból áll… Célom volt az is, hogy minél olcsóbban, itthoni alapanyagokból lehessen elkészíteni az ételeket, hogy ne kelljen mindig vagyonokat otthagyni az ázsiai boltokban.

korokke

-          Honnan szerzed a recepteket, amiket megvalósítasz?

Egész sok japán szakácskönyvet és főzős magazint hoztam haza legutóbbi két utam során, főleg ezeket használom. Ezen kívül még sok inspirációt és receptet szerzek az internetről,  van egy kedvenc japán nyelvű gasztro oldal, ahonnan szoktam recepteket válogatni. Plusz néha a saját fantáziámra és a hűtőm / kamrám tartalmára bízom magam.

-          Hol lehet Magyarországon beszerezni a japán ételek alapanyagait?

Budapesten a legegyszerűbb, talán mondani sem kell. Vannak ázsiai élelmiszereket árusító boltok, van japán-koreai élelmiszer bolt, de néha a kínai boltban is lehet alapanyagokhoz jutni. Az igazi japán alapanyagokat általában kicsit borsosabb áron kínálják, ezekből lehet olcsóbb koreai verziókat venni. De az áraktól sem kell megijedni, én egy nagy szójaszószt majdnem 4-5 hónapig használok, pedig elég sokat főzök japán ételeket…

yakitori

És amit mindenkitől megkérdezünk:

-          Ki a kedvenc japán művészed?

Uh, egy művészettörténésztől ilyet kérdezni… Attól függ, ha a kedvenc témámról, a buddhista szobrászatról beszélünk, akkor Unkei és Kaikei, a narai Tódaiji templomban lévő két kapuőrző szobruk csodás; ha a sokak által ismert ukiyo-e világát nézzük, akkor pedig Utagawa Kuniyoshi, akinek nagyon szeretem a macskás fametszeteit.

-          Mi a kedvenc japán ételed?

Ez már könnyebb: a sukiyaki. :)

-          Mely hely(eke)t ajánlanád egy Japánba látogató turistának?

Tokió környékén Kamakurát, Yokohamát, Nikkót. Kiotó környékén pedig magát Kiotót, ahol annyi a látnivaló, mint talán egyetlen másik városban sem.

-          Ha legközelebb Japánba mész, hova szeretnél elmenni, illetve mit szeretnél csinálni?

Októberben indulok megint egy egyéves kalandra, amikor Kiotóban fogok lakni, és legnagyobb vágyam, hogy minél több buddhista templomba eljuthassak, illetve mindenképpen meg szeretném nézni az Ama no hashidate-nak elkeresztelt gyönyörű partszakaszt Kiotótól északra. Szégyenszemre a Himeji kastélyban még nem jártam, de az is tervbe van véve, ezúttal nem szalasztom el.

-          Mit üzensz a Szaku olvasóinak?

Mindenkinek ajánlom figyelmébe a japán ételeket, mert egyrészt egy teljesen új íz világgal lehet megismerkedni, másrészt nem is olyan nehéz elkészíteni egy-egy ételt, mint ahogy talán tűnhet. Nagyon jó vacsora-partikat lehet japán ételekkel összehozni! Nem utolsó sorban, pedig még egészségesek is.

Ezen felül mindenkinek kívánom, hogy legalább egyszer sikerüljön kijutnia Japánba, mert egy olyan élménnyel fog gazdagodni, amit biztosan soha nem fog elfelejteni!

 Köszönjük a beszélgetést!

Kiss Mónika honlapja, a Zen a konyhában: http:/japanetelek.blogspot.hu/ 

A Facebookon: https://www.facebook.com/ZenAKonyhaban

 

 
Megvitat (6 hozzászólás)
Válasz: Interjú Kiss Mónikával
Aug 28 2014 13:31:51
Voltam mind a két helysen, az Ázsia Bt 3-4 szer akkora mint a másik és az árukínálata is jóval meghaladja az Anyu-t. Nagyon zavarba jöttem hogy alig van termék, így az árakat nem is néztem. Azt hiszem most ért véget a nyáriszünetük. Nem tudom, hogy az az árukészlet az alap, vagy épp beszerzésen van a többség. Az Ázsiaboltban rengeteg fűszer, tészta nassolnivaló, sushihoz rizs, mindenféle mag-örlemény, rengeteg kistálka, csésze, van süteménydíszétáses rész is. Alapanyag beszerzésre továbbra is ezt ajánlom. Elvileg van olyan is, hogy japán-koreai bolt, de nekem az messze van, de itt a honlap: www.tokyoplaza.hu/
#5925
Válasz: Interjú Kiss Mónikával
Aug 26 2014 16:12:36
japanfelderito.hu/anyu-a-japan-elelmiszerbolt/

FB-n: ja-jp.facebook.com/anyujapan

Állítólag vannak naponta változó házi ételek is, majd írd meg, milyen volt!
#5921
Válasz: Interjú Kiss Mónikával
Aug 23 2014 11:38:42
Az Anyu nemrég nyílt, ez az ÁzsiaBT bolt már régóta megvan, itt rengeteg a fűszer és főleg alapanyagok vannak. De hogy az Anyuban mi van... Már egy ideje tervezek elmenni oda. Akkor a héten elcsavargok arra és megírom a különbséget, ha érdekel
#5918
Válasz: Interjú Kiss Mónikával
Aug 22 2014 17:50:04
Köszi!
Ha Pesten járok elnézek oda. Ez a bolt egyébként ár/kínálat alapján jobb, mint az Anyu Shop? A facebookos Szaku közösségnél láttam az Anyu-s megosztást, az nekem jobban "útba esne", mert közelebb van a nyugati pályaudvarhoz, mint az Ázsia Bolt.

Kedden elmentem ahhoz a szegedi bolthoz, amit említettem, de balszerencsémre zárva voltak, majd elsején nyitnak újra.
#5916
Válasz: Interjú Kiss Mónikával
Aug 14 2014 14:24:51
A Fővámtérnél van egy ázsiás bolt, ott sok minden van. azsiabt.hu/
#5915
Interjú Kiss Mónikával
Aug 14 2014 02:37:24
Ez a szál tartozik a cikk tartalmához: Interjú Kiss Mónikával

Nagyon tetszett a cikk, köszönjük szépen!
A weboldalon található képek pedig igazán étvágygerjesztőek, jó lesz tüzetesen átvizsgálnom, hogy melyiket tudnám elkészíteni itthon.
Gyakran eszembe jut, hogy milyen jó lenne japán ételeket készíteni, hamár egyszer nincs japán étterem Szegeden, de sajnos mégcsak alapanyagot se nagyon lehet itt kapni.
Régebben volt egy bolt, ahol árultak norit, tofut meg sushi rizst, el kellene mennem arrafelé, hátha bővült azóta a választék.
Nemrég az egyik áruházban ázsia hét volt, ott vettem ezt-azt, pl. miso alapot, sushihoz valókat, de egyelőre még nem volt időm elkészíteni.
Párszor már csináltam sushit, ízre is hasonlított ahhoz, amit Pesten ettünk étteremben, de azért jó lenne kipróbálni mást is.
Ha egyszer eljutok Pestre, szeretnék beszerezni ezt-azt, hogy tovább kísérletezhessek.
#5914

Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 6 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 81 vendég böngészi
Linkek