Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek A Furukawa Electric volt az első japán befektető Magyarországon – éppen 30 éve

Egy cég, ahol a japánok alapossága, rendszerezett gondolkodása és a magyarok kreativitása jól kiegészítik egymást

Éppen 30 évvel ezelőtt a Furukawa Electric alapította meg Magyarországon az első japán-magyar vegyesvállalatot a Polifoam-ot. Ennek megünneplésére 2014. május 20-án a japán vállalatcsoport csúcsvezetői érkeznek Budapestre. A kapcsolatból jelenleg két cég prosperál: a minőségi és időtálló polietilén habalapú termékeket gyártó Polifoam, és a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó Furukawa Electric Technológiai Intézet Kft., a FETI.  A japán tulajdonos 2012-13-ban mindkét vállalkozásba jelentős tőkét fektetett be, így a mostani jubileumi látogatás egyben új gyár- illetve irodaház avató is.

 

A Furukawa Electric volt tehát az első, de jelenleg már 134 japán cég van jelen Magyarországon. Ám ebből mindössze kettőnél alakult ki együttműködés a kutatás-fejlesztés területén. Mi lehet vajon az FETI sikerének kulcsa? – kérdeztük Besztercey Gyula ügyvezetőt.  Címszavakban: a folyamatos készség a megújulásra és az alkalmazkodásra; és az emberi kapcsolatok, a bizalom. Továbbá a legfontosabb előnyük, hogy a japánok alapossága, rendszerezett gondolkodása és a magyarok kreativitása jól kiegészítik egymást. Az eredmények érdekében persze naponta meg kell küzdeniük nem csak a nyelvi különbségekből adódó kommunikációs gondokkal, hanem a kis- és nagyvállalati kultúra ütköztetésével is. A végeredmény azonban kézzel fogható: a lassú, de biztos növekedés és a tartós együttműködés.

 

A Furukawa Electric Csoport folyamatosan különböző technológiák, anyagok és termékek kifejlesztésén dolgozott és dolgozik, melyeket a következő négy nagy területen kívánnak hasznosítani: az energia megtakarítás, a környezetvédő anyagok, az új ötvözetek, valamint optikai és vezeték nélküli távközlési rendszerek, megoldások. A deklarált cél „egy kényelmesen élhető társadalom megvalósítása”. Ennek érdekében a japán óriás vállalat a 2015-ös középtávú irányítási tervében a következő dolgok fejlesztését határozta el: zöldenergiával hajtott járművek fejlesztésének támogatása; okoshálózat (smart grid) infrastruktúra kialakítása és nagy kapacitású távközlési infrastruktúra kiépítése.

„A jobb anyagok és technológiák kidolgozása érdekében át kell szervezni és integrálni kell a cégen belüli lehetőségeket” – szögezte le Hisaharu Yanagawa a vállalatcsoport kutatás-fejlesztését irányító igazgató.  Miután az USA-ban és Ázsiában is vannak már kutató laboratóriumaik, igyekeznek globálissá tenni a kutatási és fejlesztési projektjeiket. S ebbe a nagy „családba” illeszkedik az egyetlen európai: a magyar mérnökökből álló, budapesti csapat.

 

A FETI, amit 1991-ben jegyeztek be a cégbíróságon, 100 százalékban a Furukawa Electric tulajdonában van, de kizárólag magyar munkatársakból áll. Az eredeti létszám az évek alatt a többszörösére nőtt, jelenleg több mint harminc fő, akiknek a fele rendelkezik tudományos fokozattal. A főállású munkatársak mellett rendszeresen foglalkoztatnak egy-egy témához felkért szakértőket, és dolgoznak együtt egyetemekkel.  A kompozit szigetelők fejlesztése, amivel a japán-magyar kapcsolat indult, már évekkel ezelőtt befejeződött, és egy időközben kivált japán és egy szintén kivásárolt magyar cégnél zajlik a gyártás. Az újabb nagy kutatási terület pedig - ami lassan tizenöt éve fut - a szimuláció, mégpedig a kutatás-fejlesztés számára – ismerteti Besztercey Gyula. Vagyis: adott egy változó műszaki probléma, amiről nehéz előre megbecsülni, hogy mi minden kell a megoldásához, tehát érdemes-e egyáltalán időt és pénzt áldozni rá. A FETI csapata ezért fizikai modelleket és ezekre épülő szimulációs szoftvereket fejleszt ki. Ezek a modellek egyrészt lényegesen lerövidítik a fejlesztési időt, másrészt a ráfordításhoz szükséges nehezen mérhető mennyiségeket is előre megbecsülik. Nagyon leegyszerűsítve: a módszernek köszönhetően biztosabban eldönthető, hogy érdemes-e az adott kutatás-fejlesztésbe belefogni, vagy nem.

A szimulációból adódik, hogy a FETI-nél jelenleg nagyon szerteágazó témákban zajlik konkrét termékek és technológiák kutatás-fejlesztése, legalábbis a kívülálló számára. Az egyik legsikeresebb a diódalézereké, illetve az akkumulátorok állapotának mérése.  És kicsit visszatérve az anyagtudományi gyökerekhez, most is dolgoznak például egy rugalmas, mégis nagy szakító szilárdságú, szálerősített polimer habfejlesztésén.

Ez a sokféleség tökéletes összhangban van a Furukawa Electric elképzeléseivel, hiszen mint fentebb írtuk, a japán nagyvállalat számos területen érdekelt, az informatikától kezdve az elektronikán és a biotechnológián át az autóipari alkatrészekig. Azt pedig, hogy a FETI csapata éppen min törje a fejét, Japánban az anyavállalat központjában döntik el, figyelembe véve persze, hogy a magyar kutatócsoportnak mi az igazi erőssége.

A Furukawa 2012-2013-ban 2,5 millió eurót fektettet be a FETI-be. Ebből Budapesten egy nagyobb ingatlant vásároltak, ahol a párhuzamosan zajló fejlesztéseken dolgozók, illetve a kísérleti üzemek és a szintén újonnan alapított habfejlesztő laboratórium, mind egy helyen elférnek.

A befektetéshez – akár csak az elmúlt több mint húsz év valamennyi befektetéséhez – konkrét megtérülési elvárást a japánok nem kapcsoltak, hiszen a fejlesztési eredmények azonnal nem számszerűsíthetők. De értelemszerűen a Furukawa Electric tulajdonába kerülnek, és Japánban vagy a cégcsoport bármely más leányvállalatánál hasznosulnak, és lesz belőlük piaci érték.

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 102 vendég böngészi
Linkek