Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Szélerőművek Japánban

Egy új projekt keretében Japán 2020-ig 140 úszó szélerőművet tervez üzembe helyezni. Az első el is készült, jövő hónapban indul be és 1700 otthont lát majd el energiával.

 

A 106 méter magas erőmű a japán tengerparttól kb. 19 kilométerre van, a még mindig súlyosan károsult és szivárgó fukushimai atomerőmű közelében.

A cél az, hogy a 140 szélerőmű egy gigawatt energiát termeljen, ami megfelel egy atomerőmű teljesítményének.

A projekt támogatói azt mondják, ez óriási előrelépés lesz az energiaszegény országnak. A japán tengerpart hosszabb, mint az Egyesült Államoké, így több milliárd négyzetkilométernyi területre építhetnek. Másrészről Japán is berobban a szélerőmű-piacra, melyet jelenleg főleg Kína és Európa uralnak.

A japán kormány 22 milliárd jent költ az első három szélerőműre, majd 11 nagy cég összefogásával épül a többi. 

Az úszó erőművek a tengerfenékhez vannak kötve. A Tokiói Egyetem kutatói kiszámolták, hogy ha messzebb lenne a partoktól, ahol sokkal erősebb a szél, az erőművek akár 1570 gigawattot is tudnának termelni, ami a nyolcszorosa a jelenlegi összes erőmű együttes termelésének. Azonban minél távolabb épülne a szélerőmű, annál drágább lenne az építése és az energia visszajuttatása a szigetországba, így egyelőre letettek róla.

2011-ben a vízerőműveket leszámítva a japán energiatermelés mindössze 3 százaléka származott megújuló energiaforrásból. Tavaly elindítottak egy programot ennek növelésére, aminek köszönhetően idén júliusban már plusz 3,6 gigawatt energiát (majdnem négy atomreaktor teljesítményét) megújuló erengiaforrásból szereztek.

The New York Times

 

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 72 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek