Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek A Bridgestone angolra vált

A Bridgestone, a tokiói központú vezető autógumigyártó cég bejelentette, hogy az angolt teszik meg a cég hivatalos nyelvévé.

 

A bejelentés talán furcsának tűnhet, mikor a japán gazdaság végre kezd talpraállni, ám az ilyen világméretű cégeknél nem ezek az átmeneti jelenségek számítanak. Az olyan nagy cégek, mint a Bridgestone, csak úgy tudnak növekedni, hogy eltávolodnak Japántól és a gyorsan elöregedő társadalmától és a világ más tájain vetik meg a lábukat. Ezért aztán szükséges az angol.

A cég egyik főnöke, Cuja Maszaaki szerint "különösen a fiatal dolgozóinknak mondjuk, hogy az angol nélkülözhetetlen a ranglétrán való előrelépéshez."

Néhány cég már bejelentette globalizációs szándékait és hivatalos nyelvvé tette az angolt, ám a Bridgestone az első a hagyományos nagy japán cégek közül.

Az egyik a Fast Retailing, ami többek között az Uniqlo ruhaüzletláncot üzemelteti, a másik a Rakuten webáruház, melynek egyre több a külföldi vásárlója.

Mindkettő nemcsak az országon belül, hanem nemzetközi szinten is vezető pozícióba jutott az elmúlt tíz évben.

A Fast Retailing vezérelnöke, Janai Tadasi Japán leggazdagabb embere. A második a SoftBank elnöke, a harmadik a Rakuten alapítója, Mikitani Hirosi.

A japánok híresek a rossz angolnyelv-oktatási rendszerről és hogy mennyire nem tudnak angolul. Azonban drámaian nő az angol jövevényszavak száma, ami- ahogy egy korábbi cikkünkben mi is megírtuk - egy idős polgárt arra késztetett, hogy beperelje az állami NHK tévécsatornát 1.41 millió jenre, amiért már nem érti a híreket.

Bloomberg Businessweek

 

 

 

 
Megvitat (2 hozzászólás)
Válasz: A Bridgestone angollá
Oct 23 2013 04:48:56
Pl. arra a kifejezésre, hogy "két legyet üt egy csapásra", már 3 yojijukugo-t is találtam)
#5750
A Bridgestone angollá
Oct 23 2013 04:47:51
Ez a szál tartozik a cikk tartalmához: A Bridgestone angollá

Hát, az angol jövevényszavakat én sem szeretem. Mert mindenre létezik szép japán szó, kifejezés, kango, yojijukugo, stb. is)
#5749

Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 2 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 75 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek