Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Hódít a kórházi menü

Az elmúlt években több kórházi táplálkozás-szakértő szakácskönyve is megjelent, melyek felülírják azt a tévhitet, hogy a kórházi étel csak ízetlen és unalmas lehet.

 

Jamada Szatoru, akinek júliusban jelent meg a könyve, főző workshopot is tartott a Kitaszato Kórház éttermében. A menü füstölt lazacsaláta, hideg cukkini-uborkaleves, rántott zöldfűszeres sajt és rántott kakashal volt. Az ételek mennyisége, kinézete és íze is vetekedett az éttermi ételekével.

Jamada azt mondja: "Az étel kultúra. Ha az egészségünkért diétázunk, de nem ízletes az étel, annak nincs értelme, mert nem fogjuk tartani a diétát." Az egyik résztvevő azért jött, mert cukorbeteg édesapjának szeretne főzni. "Nagyon szórakoztató volt, ráadásul több receptet is tanultam, amik megbízhatóak, hiszen a kórházból származnak."

A kórházi diétás szakácskönyvek olyannyira népszerűek lettek, hogy egyes könyvesboltokban mára külön részleget foglalnak el. A borítókon különböző kórházak neveit olvashatjuk.

Az ok: megbízható forrásból származó finom recepteket nyújtanak a különböző betegeknek.

 

Adacsi Kajoko, egy tokiói kórház táplálkozásszakértője szeptemberben jelentetett meg egy szakácskönyvet.

Azt állítja: "A kórházi kosztnak követnie kell az idők változását. Ha egy családtagunk beteg lesz, tápláló és ízletes ételt főzünk neki. Így kellene lennie a kórházi ételek esetében is. Ugyanakkor, hogy ne terheljük nagyon anyagilag a betegeinket, a kórházi menüt reális áron kell adni, így erre is oda kell figyelnünk." Hozzáfűzi: "A kórházi koszt divatja hozzájárul az egészségügyi költségek csökkentéséhez a betegségek megelőzése révén. Azonban az egészséges embereknek figyelniük kell arra, hogy megfelelő mértékben vegyék át a recepteket. Például egy alacsony fehérjetartalmú diéta hosszas alkalmazása nem tesz jót az egészséges embereknek."

Mainichi

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 70 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek