Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Megoldás a szárazság ellen: hosszabb gyökerű rizs

Nem tudjuk, hogy ki mennyire ért egyet a növények génmódosítással való "feltuningolásának", de japán tudósok ezzel a módszerrel szeretnék biztosítani az ország rizskészletét a globális felmelegedéssel járó nagyobb szárazságok ellen. Az új rizsfajta függőlegesen lefelé növeszti a gyökerét, ezáltal a talaj mélyebb rétegeiből is fel tudja szívni a vizet, és így kevésbé befolyásolja a csapadék mennyisége a termést.
A Juszaku Uga vezette kutatócsoport egy már eleve génmódosított fajtát (IR64) keresztezett egy fennsíki fajtával (Kinandang Patong), hogy elérje, hogy a rizs egyébként vízszintesen elterülő felszínközeli gyökerei, amik a sok csapadékkal ellátott területeken a legpraktikusabbak, inkább függőlegesen nyúljanak messzire, lefelé a mélyebb földrétegekben található vízforrások felé. Eredményeik szerint ez az új rizsfajta a közepesen száraz időjárást még meg sem érezte, és a komoly szárazság esetén is csak harminc százalékkal csökkent a termett mennyiség.

A japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium 1991-ben indított el egy kutatássorozatot a rizsgenom (a DNS-ben kódolt információsorozat) elemzésére (abszolút nem ide tartozik, csak érdekességképpen: a wikipedia szerint egy emberi sejt DNS-e kb. 1,8 méter hosszú). 2003-ban aztán létrehoztak egy adatbázist is, hogy az információcsere lehetőségével segítsék a kutatások összehangolását. Az intézet honlapján publikálják a kapcsolódó tanulmányokat, illetve még egy jó hír: bankkártyával akár Japánon kívülre is lehet rendelni az egyes fajtákból:

http://www.rgrc.dna.affrc.go.jp/

Aki szeretné, az még pluszban elolvashatja az eredeti tanulmányt itt angolul (és biológiaiul):

http://jxb.oxfordjournals.org/content/early/2011/01/06/jxb.erq429.full.pdf

 
Megvitat (1 hozzászólás)
Megoldás a szárazság ellen: hosszabb gyökerű rizs
Aug 06 2013 11:00:31
Ez a szál tartozik a cikk tartalmához: Megoldás a szárazság ellen: hosszabb gyökerű rizs

Japánban is gond a szárazság, ahol olyan párás a levegő?)
#5687

Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 1 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 86 vendég böngészi
Linkek