Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Óriási panorámafénykép Tokióról

A fotográfus Jeffrey Martin hat óra alatt 10.000 képet készített a nyüzsgő Tokióról, ezeket összeillesztve készült el az a hatalmas fénykép, amit ha kinyomtatnának, akkor kb. 100 méter széles és kb. 50 méter magas lenne (!). Ez a világ második legnagyobb fényképe, és annyira részletes, hogy bár a Tokyo Tower tornyáról készítették, távoli utcákon is meg lehet nézni a zebrán átkelő gyalogosok táskájának márkáját, az éppen az orrát piszkáló pizzafutárt; vagy tanulmányozni lehet az üzletek feliratát és kirakatát.

Detail: The 150-gigapixel 360° panoramic photograph of Tokyo, taken from the top of the Tokyo Tower, is the second largest in the world

Forrás: 360cities.net

Jeffrey Martin, a panorámaképeket publikáló 360Cities honlap alapítója 2000-ben kezdett el egy fényképezni, az első ilyen alkotását Prágáról készítette. A világ legnagyobb képével is ő büszkélkedhet, az Londont mutatja be. Ezeket a képeket úgy hozzák létre, hogy a digitális fényképezőgépekkel készült képeket a számítógépen összeillesztik - ez a tokiói kép esetében például 12 héten tartott, szemben azzal a hat órával, ami alatt maguk az eredeti fényképek elkészültek.

A tokiói fénykép tényleg hatalmas és nagyon nagy felbontású: 600.000 pixel széles (csak összehasonlításképpen: a Szaku honlapjának fejléce kb. 1000 pixel; a mobilok kb. 3000 pixel széles fényképeket készítenek), és akár 25 kilométernyire is el lehet vele látni. 

Magát a képet ezen a linken tudjátok megnézn, ahol is a + és - gombokra kell kattintani a nagyításhoz-kicsinyítéshez:

http://360gigapixels.com/tokyo-tower-panorama-photo/

Ebben a látványos videóban maga az alkotó mutatja be a végeredményt, majd megköszöni a japánoknak a lehetőséget, egy igazán lenyűgöző városnak nevezi Tokiót, és bocsánatot kér azoktól, akiket nem pont a legjobb pillanatukban örökített meg :)

Jeffrey Martin fényképei más helyszínekről:

http://www.360cities.net/profile/jeffrey-martin

Mások képei Tokióról (az angol szövegben a kékkel aláhúzött linkekre kattintva juttok el a képekhez):

http://www.360cities.net/area/tokyo

Mások képei sok más városról a 360cities Facebook-oldalán:

https://www.facebook.com/360cities

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 68 vendég böngészi
Linkek