Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Japan Expo Párizsban

Jövő hétvégén (augusztus 9-11.) lesz Ausztriában, Bécs mellett egy nagyszabású japános/animés/mangás találkozó, az Aninite, amire a szervezők körülbelül tízezer embert várnak. Júliusban Párizs közelében is volt egy hasonló rendezvény, több mint kétszázezer résztvevővel: a minden évben megrendezésre kerülő Japan Expo idén július 5-7. között zajlott.

A franciák először a hetvenes-nyolcvanas években találkoztak az animékkel: ekkor tűzött ugyanis először a műsorára mostanra már kultikussá vált animéket a francia közszolgálati tévé, később egy ilyen profilú csatorna. A rajongók száma egyre nőtt, kisebb-nagyobb rendezvényeken találkoztak is egymással. Aztán két francia, Jean-François és Sandrine Dufour Japánban járt, ahol is lenyűgözte őket az ország és annak kultúrája (reméljük minden kedves olvasónknak volt/lesz szerencséje ezt megtapasztalni :) ), és elhatározták, hogy létrehoznak egy olyan platformot, ahol be tudják mutatni Japán különleges voltát és összehozhatják a már elkötelezett francia japánosokat/animéseket is. Az első Japan Expo 1999-ben volt 3.200 résztvevővel, azóta a rendezvény (enyhén szólva) kinőtte magát: az ideire több mint kétszázezer ember volt kíváncsi, és az a kezdeti 2.500 négyzetméter helyett 125.000 négyzetméteren zajlott.

A rendezvényen rengeteg program várta az érdeklődőket, a kezdeti animés/mangás vonal mellett egyre nagyobb hangsúlyt helyeztek a változatosságra (vásárok, versenyek, koncertek, stb. stb.) és a japán hagyományos kultúra bemutatására.

Sajnos az idei fesztiválról lemaradtunk, de a következő is várhatóan július első hétvégéjén lesz majd. Addig is egy kis ízelítő a rendezvény hangulatából:

További információ:

http://www.japan-expo.com/en/

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 135 vendég böngészi
Linkek