Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Növelni szeretnék a külföldi nyelvtanulók számát

Tegnapi cikkünkhöz kapcsolódóan újabb jó hírekről számolhatunk be: a japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium által felállított bizottság szerdán ajánlásokat fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne a külföldön japánul tanulók számát és a Japán kultúra iránt érdeklődők táborát növelni. Egyik legfontosabb céljuk a fiatalabb korosztályok elérése a mangákon, animéken, a japán divaton és zenén keresztül.

 

Ezzel összefüggésben a bizottság az egyik legfontosabb feladatnak az online nyelvtanulást lehetővé tevő rendszerekek fejlesztését tartja. Javasolták többek között, hogy nyissanak online csetszobákat a nyelvtanulók számára és hogy szervezzenek online konferenciabeszélgetéseket a külföldi japántanárok továbbképzésének elősegítésére. Úgy látják, hogy a fiatalokat a mangákon és animéken, vagy általában a popkultúrán keresztül jobban meg lehetne fogni, ezért szükségesnek tartják olyan online nyelvtanítási anyagok kidolgozását is, amikben az eddigieknél több az ilyen jellegű kulturális tartalom.

A Japán Alapítvány szerint a tavalyi évben 3,98 millió külföldi tanult japánul, a bizottság azt szeretné elérni, hogy 2020-ra ez a szám ötmillióra emelkedjen.

Japan Times

 

 

 

 
Megvitat (4 hozzászólás)
Válasz: Növelni szeretnék a külföldi nyelvtanulók számát
Aug 02 2013 21:26:45
A 2009-es felmérés kapcsán jelent meg egy cikkünk erről korábban:
"A Japán Alapítvány (Japan Foundation) 1979 óta háromévenként felmérést készít a japánul tanulókról. Az Alapítvány minden olyan oktatási intézményhez eljuttatta a kérdőívét, ahol japánt tanítanak. Kiderül, hogy a kelet-európai régióban Magyarországon volt a legtöbb japánt is tanító általános- és középiskola 2006-ig: 16 darab 392 tanulóval. A felmérés a nyelviskolákra is kiterjedt, eszerint Magyarország 7 magánintézményben 16 japántanár tanított három éve összesen 291 tanulót."

www.szaku.hu/index.php?option=com_conten...zemle&Itemid=193
#5682
Válasz: Növelni szeretnék a külföldi nyelvtanulók számát
Aug 02 2013 17:16:01
A Japán Alapítványnak van éves (/ ötéves? nem emlékszem) felmérése arról, hogy hányan tanulnak valamilyen intézetben (nyelviskolával együtt). Viszont az egyéni tanulókat tényleg nem tudják számolni, max. úgy, hogy a JLPT jelentkezésnél ki kell tölteni, hol tanulod a nyelvet.
#5678
Válasz: Növelni szeretnék a külföldi nyelvtanulók számát
Aug 01 2013 09:30:29
Egyébként honnét tudják, hogy nemzetközi viszonylatban hányan tanulnak japánul? Annak alapján állapítják meg, hogy hányan JLPT-znek? Ha igen, aklkor szerintem nagyságrendekkel több japánul tanuló is lehet, mert sokan 5-10 éves tanulás után sem veszik a bátorságot még N5-ös JLPT-hez sem, pl. az én győri tanulótársam is már 8 éve foglalkozik a japán nyelvvel, de még nem JLPT-zett) Pedig szerintem tudása megközelíti az N1-es szintet is!)
#5675
Növelni szeretnék a külföldi nyelvtanulók számát
Aug 01 2013 04:23:39
Ez a szál tartozik a cikk tartalmához: Növelni szeretnék a külföldi nyelvtanulók számát

Nekem elegendő volt Fukushima is ahhoz, hogy végre rászánjam magam a japán nyelvtanulásra, amely lehetőség elől korábban már meghátráltam, azáltal, hogy amikor a reinkarnáció és a túlvilági élet került érdeklődésem középpontjába, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola helyett a Szegedi Tudományegyetem pszichológia szakát választottam) És ennek legfőbb oka az volt, hogy az előbbi helyen amikor megkérdeztem, hogy mi a diploma feltétele, azt a választ kaptam, hogy meg kell tanulni kínaiul vagy japánul, és legalább középfokú nyelvvizsgát kell tenni. Eszembe jutottak aztán azok a Rabbiképzős évfolyamtársaim, akik héber nyelvtudás nélkül kezdték ottani tanulmányaikat, és 4 év alatt sem tanultak meg folyékonyan olvasni, és úgy döntöttem, hogy nem akarok olyan sorsra jutni, hogy 4 év tanulás után se tudjak folyékonyan olvasni pl. japánul) De ha az országba való kiutazásnak akár a lehetősége is felvetődik, akkor már képes vagyok rászánni magam a nyelvtanulásra, hogy ne legyek sehol analfabéta, ahová beteszem a lábam)
#5674

Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 4 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 85 vendég böngészi
Linkek