Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Jamabokó Junkó: felvonulás a kiotói Gion macurin

Szerdán, július 17-én zajlott a Kiotóban minden évben megrendezésre kerülő Gion macuri egyik legfontosabb eseménye, a Jamabokó Junkó felvonulás. A macuri hagyományos japán ünnep, amit gyakran kísér valamilyen díszes, beöltözős felvonulás), a Gion macuri (祇園祭) Kiotó azonos nevű negyedéről kapta a nevét, ami a középkor óta Japán egyik leghíresebb gésanegyede (bár az itteni gésák megnevezése geiko (芸子) ). Kiotóban július elsejétől szinte minden napra jut valamilyen, a Gion macurihoz kapcsolódó program.

DSC_0105.JPG

Forrás: kyotophotograph.com

És hogy honnan ered az ünnep? 869-ben Kiotóban olyan hatalmas járvány pusztított, hogy az uralkodó felkérte a Jaszaka szentély főpapját, hogy rendezzen egy macurit a gonosz szellemek elűzésére. Később, a Kamakura időszakban (1185-1333) a fesztivál már inkább azt a célt szolgálta, hogy a város gazdag céhei és kereskedői megmutathassák a vagyonukat, és az ünnepség részévé vált a felvonuló kocsik mellett vagy előtt haladó, zenészekből és táncosokból álló kíséret is. A Jamabokó Junkó felvonulás fő látványossága az a 32, emberek vontatta hordozható szentély (mikosi), amit néhány nappal a fesztivál előtt, szögek feszhasználása nélkül szerelnek össze:

http://kyotophotograph.com/_src/sc604/DSC_0082.JPG

Forrás: kyotophotograph.com

A kocsik két csoportra vannak osztva: a Hokó csoportba tartozó kilenc nagyobb kocsi az eredeti megtisztítási rituáléra emlékeztet, a 23, Jama csoportba tartozó kisebb kocsin pedig fontos és híres emberek életnagyságú mása látható.

Ahogy a Hokó kocsik az idő múlásával több emeletesek, így egyre nehezebbek lettek, kerekeket szereltek rájuk, hogy könnyebb legyen őket húzni. Ezek a kocsik akár 20-25 méter magasak is lehetnek, súlyuk pedig elérheti a 12 tonnát. Általában 30-40 ember húzza őket, míg a "csak" körülbelül 1,5 tonnás Jama kocsikat 15-25 ember húzza vagy viszi a vállán.

A felvonulási sorrendet minden évben sorsolással döntik el azon családok között, akik a hordozható szentélyeket őrzik és fenntartják. Maga a felvonulás hivatalosan azzal veszi kezdetét, hogy egy, korábban rituális megtisztulási ceremóniákon részt vett fiúcska (csigó) az istenség földi segítőjeként átvág egy megszentelt szalagot (simenava) - a következő videón ezt láthatjátok a 35. másodperctől:  

A Jamabokó Junkó előtti három napon Kiotó belső negyedeit teljesen lezárják az autóforgalom elől, és ilyenkor az itt élő családok és a helyi boltok meg szokták mutatni a közönségnek kincseiket: be lehet menni a máskor elzárt házak előterébe, és meg lehet tekinteni a régi családi örökségeket, értékes kimonókat és spanyolfalakat.

Itt láthattok egy másik összeállítást a felvonulókról:

Itt pedig az igazán elszántak megnézhetnek egy elég rossz minőségű, de majdnem háromórás videót is a felvonulásról:

 

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 109 vendég böngészi
Linkek