Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Hikikomorik: a szobájukban rekedt fiatalok

Az origo.hu szerint legalább egymillió fiatal él Japánban, aki évek, sőt évtizedek óta nem hagyja el a szobáját. Nem járnak iskolába, nem dolgoznak, nem fürdenek, nem beszélnek senkivel. Nem lusták, hanem megbénítja őket a félelem. A pszichiátriai betegségnek neve is van: hikikomori. Európában eddig csak néhány ilyen esetet írtak le, de a közeljövőben többre is lehet számítani.

A fiú a konyhában - csak így mutatta be a BBC dokumentumfilmje évekkel ezelőtt azt a tizenhét éves japán fiút, aki egy ijesztő pszichiátriai kórban szenvedett. Akkor még főként tizenéveseket érintett a betegség, ma már a húszas-harmincas éveikben járók vannak köztük többségben, de akad ötvenéves is köztük. Japánban hikikomorinak, azaz visszavonultnak nevezik azokat az embereket, akik éveken, évtizedeken át nem hagyják el a szobájukat.

A hikikomori tipikusan japán jelenség. Máshol a világon nem nagyon létezik, legalábbis nem ölt ilyen méreteket. Ennek részben kulturális okai vannak: a nyugati világban a szülők nagy része valószínűleg elég gyorsan megelégelné, ha a gyereke nem jönne ki a szobájából, és tenne valamit: szakember segítségét kérné, de az is lehet, hogy egyszerűen csak betörné az ajtót.

A japán szülők ezzel szemben úgy vannak vele, hogy időt adnak a gyereknek, és remélik, hogy kinövi a hóbortját. Japánon kívülről nézve megmagyarázhatatlannak tűnik az eset, amikor egy tíz éven át a szobájába zárkózó hikikomoriról kiderült, hogy korábban elrabolt egy kislányt. Aki akkor egyéves volt, de mire ez kiderült, már tíz. Az anyja nem tudta, hogy valaki lakik még a fia szobájában, egyszerűen nem vette észre, mert soha nem próbált meg hozzá bemenni. Csak naponta háromszor letette az ételt az ajtaja elé.

Így telhetnek el hosszú évek anélkül, hogy a család segítséget kérne. Ezt azért sem teszik meg, mert az egészet alapvetően családi konfliktusnak, nem mentális betegségnek tartják. Ráadásul félnek attól, hogy megszégyenülnek a munkatársaik, szomszédaik, barátaik, rokonaik előtt, mert kiderül, hogy szülőként kudarcot vallottak. A japán családokban az anyák és a fiúk között különlegesen szoros kapcsolat van, az anyák harminc-negyven éves korukig is szó nélkül, óriási energiabefektetéssel gondoskodnak gyermekükről. Míg a lányok, ha megházasodnak, hagyományosan a férj családjához költöznek, a fiúk akár az egész életüket a szüleik házában élik le.

Tovább az origo.hu cikkére:

http://www.origo.hu/nagyvilag/20130711-miert-temeti-el-magat-elve-a-hikikomori.html


 
Megvitat (1 hozzászólás)
Hikikomorik: a szobájukban rekedt fiatalok
Jul 15 2013 09:13:58
Ez a szál tartozik a cikk tartalmához: Hikikomorik: a szobájukban rekedt fiatalok

Hát ilyenről még én sem hallottam pszichológusként sem) Nem tudom, hogyan bírják ki fürdés nélkül!) A zsidó vallásban évente 2 olyan böjtnap van, amelyeken a böjt részét képezi az is, hogy nem szabad csak azért mosakodni, hogy jól érezzük magunkat. Ezt csak néhány éven keresztül voltam képes betartani, mert saját magamtól volt hányingerem annak tudatában, hogy nem mosakodtam, nem mostam fogat)
#5635

Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 1 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 122 vendég böngészi
Linkek