Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Egy nyugdíjas pere

Egy japán nyugdíjas beperelte az NHK-t, az állami japán tévécsatornát. Az indok: érzelmi stresszt okoz neki, hogy túl sok a jövevényszó a műsorokban.

 

A 71 éves Takahasi Hódzsi 1.41 millió jent követel. Az ügyvédje, Mijata Micuo szerint "a sok jövevényszó olyan aggodalmat kelt, hogy Japán túlságosan amerikanizálódik és végül csak egy amerikai tartomány lesz".

Takahasi a "Nihongo wo taisetsu ni suru kai" (A Japán Nyelvet Fontosnak Tartó Társaság) tagja. Így nyilatkozott: "A fiatalok lehet, hogy tudják, mi az az asurito (athlete) vagy konpurianszu (compliance), de én az én koromban egyszerűen nem értem." Azután folyamodott a perhez, hogy több levelére nem válaszolt az NHK.

Az állami csatorna addig nem nyilatkozik az ügyben, míg hivatalos levelet nem kap a bíróságtól.

JapanToday

 

 
Megvitat (1 hozzászólás)
Egy nyugdíjas pere
Jun 29 2013 19:29:18
Ez a szál tartozik a cikk tartalmához: Egy nyugdíjas pere

Hát, őszintén szólva, ettől én is félek. Én sem szeretem a jövevényszavakat. Mindenre létezik szép japán szó, illetve kifejezés is, vagy legalábbis, kango) Nehogy már az legyen a vége, hogy a kandzsik is eltűnnek a japán nyelvből!) Főleg hogy éppen tegnap a legújabb japán levelezőtársam első kérdése az volt, hogy miért érdekelnek a kandzsik)
#5608

Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 1 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 87 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek