Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Két japán dokumentum a Világ emlékezete listán

Az UNESCO Világ emlékezete programja 1992-ben indult, célja a tagországokban fellelhető egyetemes értékkel bíró ritka és veszélyeztetett dokumentumok és gyűjtemények megőrzése és ismertté tétele. Ez alkalommal Japán két "nemzeti kincs"-ként számontartott dokumentum-gyűjteménye is felkerült a listára.

 

Az egyik egy Heian-kori írás, a Godókanpakuki (császári tanácsos feljegyzése), a másik az Edo-kor elejéről fennmaradt Keicsó-kori Európába küldött követséggel kapcsolatos iratok gyűjteménye (1596-1615).

A két anyag listára kerülése Japánban és Spanyolországban is nagy örömet váltott ki nemcsak a kutatókból, de a hétköznapi emberekből is.

Köztük van a Szendai városában élő Haszekura Netaka úr is. Ő a spanyolországi Coria del Rio városába küldött követség vezetőjének 13. generációs leszármazottja. A spanyol város parkjában ősének bronzszobrot is emeltek. Tavaly novemberben látogatott el oda, ahol nagy örömmel és tisztelettel fogadták. "Nagyon büszke vagyok, hogy egy ilyen tiszteletben álló ember leszármazottja lehetek"-mondta.

Yomiuri

 

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 131 vendég böngészi
Linkek