Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Üres házak

Az elhagyott házak száma folyamatosan nő a japán városokban.

 

Ennek számos oka lehet. Egyrészt, ha meghal a tulajdonos, és nincs kire hagyja, vagy az örökösök nem tudnak megegyezni a ház eladását illetően. Gyakori az is, hogy máshova költözik a tulajdonos, és nem tud meghatározott időnként odamenni rendben tartani a házat, vagy hogy az örökösök nem tudják fenntartani.

Az elhagyott házak veszélyt jelentenek a szomszédságra nézve is. Sokszor gyerekek mennek be játszani, amiből baj lehet, vagy fiatalok dohányoznak bent. Nemrég egy tokiói elhagyott ház égett le, veszélyeztetve a szomszéd házakat. Előfordul, hogy az elhagyott ház olyan rossz állapotba kerül, hogy akár egy nagyobb szélvihar le tudja sodorni a tetőt, ami esetleg a szomszéd házakat is megrongálja.

A Belügyi és kommunikációs minisztérium öt évente készít felmérést a lakáshelyzetről. 2008-ban 7.57 millió elhagyott házról tudtak.

Tokióban a tíz évvel ezelőtti adatokhoz képest 60 százalékkal nőtt az elhagyott házak száma, 190.000-re, Oszakában 180.000, Fukuokában 100.000 üres ház volt.

Idén léptették életbe azt a törvényt, hogy az önkormányzatok rendelkezhetnek arról, mit tesznek ezekkel a házakkal. A lebontásukhoz természetesen kell a tulajdonos engedélye.

A tokiói Adacsi kerület például 90 százalékban állja a lebontás költségeit, ami akár egymillió jen is lehet. Idáig 30 házat bontottak le.

Kanagava megye Jokoszuka városa más megoldást választott. A Sioiri kerületben egy domboldalon álló lakóövezetben 287 házból 53 üres. Ezeket a tulajdonosokkal megegyezve kicsit felújították és diákoknak adták ki. A nagyon olcsó, 10.000 jenes havi lakbér fizetése mellett kötelességük ellenőrizni az idősek biztonságát a szomszédságukban. Az önkormányzat további 10.000 jent fizet a tulajdonosnak.

Yomiuri

 

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 49 vendég böngészi
Linkek