Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Változó szokások

Nagyjából 60 éves múltra tekintenek vissza a futószalagos szusi-éttermek. Ezalatt az idő alatt számos változtatást vezettek be, hogy még elégedettebbek legyenek a vendégek, és most egy újabb tendencia van kibontakozóban.

A kaitenzushi-éttermek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az egész világ megismerje a szusit. Olcsóbbak és érdekesebbek, mint egy színvonalas japán étterem, így nagyobb tömegeket vonzanak. Ezekben az éttermekben minden az automatizálásról szól. A bejáratnál a pincérek elkísérnek az asztalunkhoz, esetleg felveszik az italrendelésünket, aztán már csak fizetéskor találkozunk velünk.

Kezdetben csak azt lehetett választani, amit elénk hozott a futószalag. Bár folyamatos volt a pótlás, ha rosszul helyezkedtünk, mindig leették előlünk a finom falatokat. Később megjelentek az érintőképernyős étlapok, amelyekről olyan szusit is választhatunk, ami nincs a futószalagon. A tányér sípol, ha hozzánk ér a rendelésünk. Sok helyen ha bedobsz öt tányért az erre kialakított lyukba, nemcsak a személyzet munkáját segíted, de játszhatsz is és ha szerencséd van, nyerhetsz egy mobildíszt, műanyag karkötőt, órát, stb.

Jelenleg azonban egyre több az olyan vendég, akinek a szórakoztató automatizált környezet helyett a szusi frissessége számít.

Tény, hogy nem szép látvány a sokadik körét megjárt kornyadozó szusi, és ha esetleg kiszárad, már az íze sem az igazi. Ha az érintőképernyőről rendelünk, annak szintén végig kell járnia a kört, amíg hozzánk eljut, ez szintén a frissesség rovására megy.

Ezért aztán egyre többen csengővel hívják a pincért, és tőle rendelnek, rámutatva a futószalagon elhaladó kívánt szusira. Japánban pedig mindent megtesznek a vevőért, így a pincéreknek lassan már a szeme sem rebben az egyéni rendelésektől. A futószalagon ülő szusik egyre inkább csak óriási étlapként szolgálnak. Lehet, hogy eljön az idő, amikor az ehető szusik helyét átveszik a Japánban oly népszerű műanyag bemutató darabok. De akkor mi értelme a futószalagnak?

 

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 54 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek