Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Japán nó mester látogatta meg a Pécsi Nemzeti Színházat

Reijiro Tsumura, a nó színház mestere febrár 28-án újbóli látogatást tett Japánból, hogy megnézze Pécsett A padlás című musicalt.

Reijiro Tsumura japán nó mester, kortárs színházi előadások és táncművek szerzője, rendezője és előadója, 1942-ben született Fukuoka prefektúrában. A Hitotsubashi Egyetemen diplomázott. A Kanze-iskola vezető színésze, a Ryokusenkai nó előadó csoport igazgatója és a Nishogakusha Egyetem vendégprofesszora. Ázsiában és Európában is népszerű művész. 2009-ben, a Japán Évad keretében két előadással is vendégszerepelt a MERLIN Színházban, majd két évvel később a japán kormány által támogatott "Japán Kulturális Nagykövetei" elnevezésű program keretében ismét Magyarországra látogatott, ahol a Kaposvári Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem színészhallgatóival zártkörű workshop keretében ismertette meg a hagyományos nó színház művészetet.

 

Febrár 28-án újbóli látogatást tett Japánból, hogy megnézze a Pécsi Nemzeti Színházban A padlás című musicalt. Reijiro-nak köszönhetően a pécsi előadás olyan különleges látványelemmel gazdagodott, amellyel kizárólag a nó színházban találkozhatnak. Támogatásával kaptuk -a világ másik végéről- a különleges, kézzel készített selyempapír "pókhálót", mely a tradicionális nó történetben "Tsushigumo", a pók-ember fegyvereként szolgál. Magyarországon elsőként a Pécsi Nemzeti Színházban láthatják, ahogy A padlás szellemei a színjáték részévé teszik és kivetik hálójukat, a közönség ámulatára. Ezúton is köszönjük szíves segítségét és nagylelkűségét!

Reijiro Tsumura mind tradicionális, mind pedig kortárs nó előadásokban játszik. A 100 kulcsszó a Nó megértéséhez (One Hundred Keywords to Understanding Noh) című könyv szerzője. A nó színház iránti elkötelezettségéért elnyerte a Szellemi Kulturális Örökség megtisztelő címét.

Forrás: www.pnsz.hu

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 75 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek