Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Nyugdíjcsökkentés Japánban

Országszerte rengeteg tanár és rendőr nyújtotta be nyugalmazási kérelmét, hogy elkerülje a februártól életbe lépő nyugdíjcsökkentést.

 

Az Asahi TV pénteki riportja szerint hét megyéből 473 közalkalmazott kérte korengedményes nyugdíjazását. A legtöbbjük március 31-én menne nyugdíjba.

A hirtelen rohamot az váltotta ki, hogy a kormányzat utasítására a megyei önkormányzatok bejelentették a közalkalmazotti nyugdíjak csökkentését. Ha megvárnák a március 31-ét, átlagosan másfél millió jennel kevesebb lenne a nyugdíjuk. Az új rendszer február 1-jén lép életbe. Erről decemberben értesítették a tanárokat.

A Yomiuri jan. 26-i cikke szerint Szaitama megyében az a tanár, aki 35 éven keresztül dolgozott, havi 400.000 jenért, 27.2 millió jen nyugdíjat kapna most, ha elmenne nyugdíjba, ám ha kivárja a március végét, a nyugdíjcsökkentés miatt csak 25.7 millió jent.

A tanárokat rengeteg kritika érte, amiért két hónappal az év vége előtt otthagyják osztályaikat, a felelősség teljes hiányával vádolják őket. A tanárok szakszervezete azonban a rendszert okolja. 

Yomiuri

Japan Today

 

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 86 vendég böngészi
Linkek