Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek 10 dolog, amit utálnak hallani

A munka utáni ivás a munkatársakkal a japánok egyik legrégibb és legelterjedtebb csapatépítési módszere. Együtt kiereszteni a gőzt - lehet ennél jobb? Persze ennek is van hátoldala: ha a főnök inni akar menni, nem lehet nemet mondani. Még azt hinné, nem vagy csapatjátékos, Japánban pedig ennél rosszabb képet nem is festhetsz magadról.

A Nikkan Spa 200 fő körében felmérést végzett arról, mit utálnak hallani a húszas, harmincas éveikben járó dolgozók a negyvenes kollégáiktól.

1. 95 százalékuk utálja hallgatni, hogy a negyvenes főnök arról panaszkodik, milyen nehéz a különböző kölcsönök visszafizetése és a gyerekek nevelése.

2. 94 százalékuk a falra mászik attól, ha a főnök drága kocsikat vagy órákat ajánlgat nekik.

3. 92 százalékukat dühíti, ha leereszkedően nyilatkozik arról, hogy milyen könnyű szinglinek lenni.

4. Ha ezt továbbfűzi, és azt mondja, siessenek a házassággal és gyerekvállalással, vagy megkérdezi, miért nem házasok még.

5. Szintén 92 százalék kifutna a világból, ha a főnök nagyon ittasan a saját ágybeli teljesítményéről panaszkodik.

6. 90 százalékuk a falat kaparja, ha a főnök megint előjön a szerelmi kapcsolatról alkotott véleményével vagy jó tanácsokkal. 

7. 85 százalékot dühít, ha azt mondja: "keresi a szerelmet", noha vannak gyerekei és felesége.

8. Amikor fiatal női kollégákat arról kérdez, feltételes esetben 40 évesen nem lenne-e túl öreg hozzájuk, az a megkérdezettek 83 százalékát irritálja

9. 76 százalékuknak az agyára megy, ha előjön azzal az unos untalan ismételgetett tanáccsal, hogy "addig szórakozz, míg fiatal vagy".

10. 68 százalékuk a szemét forgatja, ha újra előjönnek az ifjúkori történetek, hogy merre járt a világban.

http://nikkan-spa.jp/337379

 
Megvitat (5 hozzászólás)
Válasz: 10 dolog, amit utálnak hallani
Jan 27 2013 08:56:03
Igen, szerintem a fiatalabbak már Japánban is őszintébben meg merik mondani a véleményüket, és a fiatalabb főnökök, tanárok is biztosan rugalmasabbak, mint az idősebbek.
#5464
Válasz: 10 dolog, amit utálnak hallani
Jan 25 2013 15:07:59
Igazából ez az egyik dolog amit nem igazán bírok a japánokban (ne értsetek félre, nyilván nem olvasnám ezt az oldalt ha nem szeretném japánt és a japánokat, de hát senki és semmi nem tökéletes).
Nekem ne kerteljen senki, ha valami nem tetszik rajtam vagy velem kapcsolatban; mondja meg, aztán megbeszéljük és kötünk kompromisszumot (vagy ha olyan, akkor belátom hogy igen, ezen tényleg változtatnom kéne). Vagy szimplán megegyezünk hogy nem értünk egyet és kész. Az élet megy tovább.

A kérdésem most amúgy a cikkben említett példákra és hasonlókra vonatkozott.
Tehát ha idióta kérdéseket tesz fel, én lehet hogy visszaszólok kicsit ironikusan, persze azért nem durván, hanem udvariasan ha főnökről van szó. Ugyanígy az idióta megjegyzésekre is.
Vagy csak szimplán kimondom a véleményem, nem hebegek, hogy jaj, a főnök ezt mondta, muszáj egyetértenem vele..

Pl ha a főnök a szingliségről nyavajog, akkor lehet visszakérdeznék, ha annyira sóvárog a szingliség után hogy az milyen könnyű, akkor miért házas? lehet hogy a nehézség ellenére is házasodni akart de akkor ne nyafogjon.
vagy megmondom hogy miből gondolja hogy könnyebb az életem, talán kémeket állított rám?
Miért nem házasodtam? Mert nem akarok/nem találtam megfelelőt.
ágybeli teljesítményének jellemzése: megjegyezném hogy ez nem tartozik rám, olyan hangnemben (vagy arckifejezéssel) amivel utalok rá hogy bocs, nem érdekel és közönséges erről így beszélni.
Stb..
Szóval nem vagyok bunkó, de nem rejtem el a személyiségem és a véleményem.
Gondolom azért Japánban sem mindenki egyforma, főleg a fiatalok között. Azért csak vannak hasonlók ott is mint amilyen én vagyok.
#5462
Válasz: 10 dolog, amit utálnak hallani
Jan 23 2013 17:23:07
Szerintem a vélemény őszinte kinyilvánítása esetében nem is az udvarias stílus a legfontosabb, hanem talán még annál is fontosabb az, hogy ne hurrogjuk le azt, akinek a véleményével nem értünk egyet, vagyis, a japánok nem szeretnek semmire sem határozottan és kategorikusan nemet mondani. Ezért ha valamiben ellenkezik a véleményünk, azt leghelyesebb olyan szavakkal bevezetni, hogy "igen, de szerintem.....", stb.
#5461
Válasz: 10 dolog, amit utálnak hallani
Jan 23 2013 15:31:51
És ha megmondom a véleményem őszintén (persze udvarias stílusban)? Akkor kirúgnak?
Van olyan munkahely Japánban ahol nem rúgnak ki mert egyszerre vagy individualista és csapatjátékos is?
#5460
10 dolog, amit utálnak hallani
Jan 23 2013 05:03:50
Ez a szál tartozik a cikk tartalmához: 10 dolog, amit utálnak hallani

Hát, az első munkahelyemen nekem is a főnököm azt mondta, hogy "most arabul tanulsz, ahelyett, hogy a jövődet építenéd", a kolléganőim pedig azt, hogy "neked már az ötödik gyerekedet kéne szülnöd") Hát, én sem örültem az ilyen megjegyzéseknek. De a sors iróniája, hogy az a kolléganőm, aki az utóbbi megjegyzést mondta, mind a mai napig vénlány)
#5458

Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 5 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 62 vendég böngészi
Linkek