Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Kötélhúzás tizenötezer emberrel

Idén is megrendezték Okinava prefektúrában, Nahában a hagyományos kötélhúzó-bajnokságot, amin a résztvevők egy 200 méter hosszú és 40 tonna (!) súlyú kötelet használtak. A kötél 1995 óta már szerepel a Guiness rekordok könyvében - akkor a világ leghosszabb köteleként jegyezték be, de két évvel később egy még hosszabb és szélesebb kötéllel sikerült a nahaiaknak megdönteniük a korábbi rekordot. Úgy tartják, hogy a kötélhúzás szerencsét, bőséget hoz minden ember számára.

A hatalmas kötélhez rövidebb (= 7 méter hosszú:) zsinegeket illesztettek, hogy egyszerre sokan tudják húzni a kötelet - így összesen tizenötezer ember tud részt venni az eseményen, amire a Rekordok könyvébe való bekerülés idején 270.000 ember volt kíváncsi.

1712-ben Naha négy városból állt, amiket azok egyesítésekor keleti és nyugati városrészre osztottak. Ettől kezdve időről időre megrendezték a kelet és nyugat csatáját jelképező kötélhúzó-versenyt, eleinte még csak fontos, ünnepi alkalmakkor. 1971-ben a nahai önkormányzat létrehozásának ötvenedik évfordulója alkalmából ismét felelevenítették a hagyományt, és azóta minden évben megrendezik a kötélhúzást az október második hétfője előtti vasárnapon. Itt láthattok egy másik videót az idei versenyről, ahol a 30 perces küzdelmet a nyugati csapat nyerte meg.

 

(Magyarország is a Nemzetközi Kötélhúzó Szövetség tagja. Női és férfi csapatunk is 2012-ben állt össze, a versenyzők most a 2013-as lettországi EB-re készülnek. A magyar szövetség honlapját itt találjátok).

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 71 vendég böngészi
Linkek