Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek A 19. Nobel-díjas

Hétfőn jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, hogy egy brit tudóssal megosztottan a japán Yamanaka professzornak ítélték a 2012-es Nobel-díjat orvosi / élettani témakörben.

 

A díjat a Yamanaka Shinya professzor és John B. Gurdon brit tudós az iPS: indukált pluripotens őssejtek feltalálásáért kapta. Rájöttek arra, hogy bizonyos "felnőtt" sejteket módosítani lehet úgy, hogy visszakerüljenek embrionális (pluripotens) állapotukba.

Egy ilyen sejtből szinte bármilyen sejt létrehozható. Ez a felfedezés forradalmasítja az eddigi sejtekről alkotott elképzeléseinket és a gyógyszerészetet.

Yamanaka professzor a Kiotói Egyetem és a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem kutatója, és az őssejtkutatók nemzetközi szövetségének jelenlegi elnöke.

 

Yomiuri

 

 

 
Megvitat (7 hozzászólás)
Válasz: A 19. Nobel-díjas
Oct 13 2012 11:37:16
De Einstein egyenleteiből ez következik, mert ha pl. az idődilatáció, hosszkontrakció, relativisztikus tömegnövekedés képleteibe a "v" helyére "c"-nél nagyobb értéket helyettesítünk be, matematikailag értelmetlenné válnak.
De volt, amikor még úgy gondolták, hogy a hangsebességet sem lehet repülőgéppel túllépni, Newtont is eretneknek tartották, mert részeire merte bontani a fehér fényt, amely Istent szimbolizálta, és Verne is sok mindent megálmodott, amelyek később meg is valósulhattak. Én ilyen "Verne-álomnak" tartom barátom részéről is a gravitációs reaktorok lehetőségét)
#5350
Válasz: A 19. Nobel-díjas
Oct 13 2012 07:12:12
Szerintem Einstein nem állította, hogy a fénysebesség nem léphető át, hanem kész tényként elfogadta...de lehet hogy tévedek...egy szó, mint 100, én a sötét energiákról vagy miről utóljára a csillagok háborújából hallottam...elég keveset tudunk a világról, gyakorlatilag semmit...vannak elméletek, melyek egy bizonyos ideig megállják a helyüket, jól modellezik a bennünket körülvevő világot, aztán jön valaki, aki belemocskol az elméletbe, és dugába dől az egész...de ez nem baj ez a világ rendje...William Thomson is nagyhírű tudós, kijelentette, hogy márpedig a levegőnél nehezebb tárgy nem repülhet...benézte..de azért kapott egy Lord Kelvin nevet és mértékegységet...
#5348
Válasz: A 19. Nobel-díjas
Oct 12 2012 18:15:36
Igen, de amikor Einstein élt, akkor még nem is tudtak a sötét energia létezéséről, de most sem tudunk róla szinte semmit, csak annyit, hogy létezik. Einstein tehát tulajdonképpen azt állította, hogy barionos anyag nem lépheti túl a fénysebességet, a sötét anyag és sötét energia viszont nem barionos. Az Univerzum tágulásának is a sötét energia a hajtóereje, és azt a hivatalos tudomány is elfogadja, hogy az ún. metrikus tágulás a fénysebességet is túllépheti, és túl is lépte a Nagy Bumm utáni rövid időszakban. Aztán lelassult ez a tágulás, de napjainkban újra gyorsulni látszik. Ezért jósolják azt a kozmológusok, hogy az Univerzumnak az lesz a sorsa, hogy a sötét energia szét fogja cincálni úgy, hogy végül még az atommagok sem maradhatnak egyben. A gyorsuló tágulás oka pedig az, hogy a sötét energia barionos anyaghoz viszonyított aránya mindig nagyobb lesz. Az a barátom, akinek az elméletére hivatkoztam, úgy gondolja, hogy a csillagközi utazásokra képes Földön kívüliek a sötét energiának éppen ezt a tulajdonságát hasznosítják. A gravitációs reaktormeghajtású űrhajók ugyanis úgy lesznek képesek ilyen sebességre, hogy elfókuszálják maguk elől a sötét energiát, így "szabadon esnek" úti céljuk felé. Ez az oka annak is, hogy szervezetük észre sem veszi e sebességet, tehát nem kell milliós nagyságrendű "g"-t kibírniuk)
#5346
Válasz: A 19. Nobel-díjas
Oct 12 2012 17:43:45
Einstein 2 alaptételre helyezte a relativitás elméletét, melyet már mások előtte bebizonyítottak:

1, semmi sem lépheti túl a fénysebességet

2, egy egyenletesen mozgó tárgy belsejéből nem megállapítahtó, hogy a tárgy áll vagy mozog.

Ebből a kettőből talát ki olyanokat, melyek zseniálisak...olvastam, tiszta logika, minimál matek, mindenkinek ajánlom

Ha ebből a két bizonyított tételből bármelyik hamissá válik, akor az egész elmélet kuka...
#5343
Válasz: A 19. Nobel-díjas
Oct 12 2012 05:35:00
Meg olyan űrhajóval a másodperc törtrésze alatt el lehetne repülni Japánba, lehetne ingázni Magyarország és Japán között)
#5342
Válasz: A 19. Nobel-díjas
Oct 12 2012 04:13:21
Einsteinről is azt híresztelik, hogy éppen fizikából bukott meg az iskolában, meg diszlexiás is volt) Ezért nem hurrogom le azt a kedves, csillagász szakon volt évfolyamtársamat, aki szerint tömeggel rendelkező test is túllépheti a fénysebességet, és a Szürkék a fénysebesség négyzetével, gravitációs reaktormeghajtású űrhajókkal száguldoznak az űrben) Jó lenne, ha Neki lenne igaza. Ha betévedne hozzám egy Szürke, a kandzsikat tanítanám meg Neki először)
#5341
A 19. Nobel-díjas
Oct 11 2012 19:58:43
Ez a szál tartozik a cikk tartalmához: A 19. Nobel-díjas

Azt olvastátok, hogy azt a brit tudóst, aki Jamanakával megosztva kapta a Nobel-díjat, anno a biológiatanára "katasztrofális" tanulónak tartotta?

Idézet egy Index-cikkből:

Az idén 79 esztendős Sir John B. Gurdon a japán Jamanaka Sinjával megosztva kapta az idei orvosi-élettani Nobel-díjat áttörést hozó sejtbiológiai kutatásaiért.

Gurdon azonban nem volt mindig jó tanuló. Az elit etoni középiskolába járt, de az 1949-es félévzáró bizonyítványának írásos értékelő rovatában szaktanára sommásan "katasztrofálisnak" nevezte a tanulmányi teljesítményét. "Munkája messze nem kielégítő ... vannak olyan tervei, hogy tudós akar lenni, de jelenlegi formája alapján ez teljesen nevetséges" – olvasható a több mint hat évtizeddel ezelőtti értékelésben.

A tanár hozzáteszi, hogy ha Gurdon "ennyire nem képes elsajátítani a legegyszerűbb biológiai tényeket" sem, akkor "semmi esélye nincs arra", hogy valamely szakterület specialistájává váljon, és ebben az esetben taníttatása "puszta időpocsékolás". Tanára még felpanaszolta azt is, hogy az órán "nem figyel, mert ragaszkodik ahhoz, hogy órai munkáját a saját elképzelései alapján végezze".

index.hu/tudomany/2012/10/10/nem_figyelt...is_nobel-dijas_lett/
#5340

Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 7 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 45 vendég böngészi
Linkek