Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Éveken belül kitörhet a Fudzsi?

A legújabb kutatások szerint éveken belül kitörhet a Fudzsi (富士), ami a mostani becslések szerint 2 milliárd US dolláros kárt okozhat. Utoljára az Edo-korszakban, 1707-ben tört ki a 3716 méter magas vulkán, amit mindig is szent hegyként tiszteltek.

A geográfiai és katasztrófa-megelőzési kérdésekkel is foglalkozó Nemzeti Kutatóintézet megállapította, hogy a tektonikus lemezek utóbbi években bekövetkezett mozgásai miatt 1,6 megapascallal nőtt a hegyben a nyomás, ami tizenhatszorosa a vulkán kitöréséhez már elegendő 0,1 megapascalos értéknek.

Vannak ugyanakkor, akik megkérdőjelezik ezeknek a méréseknek a hitelességét, mivel azok becsléseken, indirekt számításokon alapulnak. Továbbá egy vulkán közelgő kitörését a nyomáson kívül más paraméterek is előrejelzik (több kisebb földrengés, a kőzetek megmozdulása), de ezek a Fudzsinál nem figyelhetők meg. 2000-ben és 2001-ben több kisebb földrengést is észleltek a Fudzsi közelében, ekkor is széles körben elterjedt a hír, hogy a vulkán hamarosan kitör, majd természetesen a 2011-es cunami után ismét előtérbe került a kérdés.

Ami bizonyosan állítható, az az, hogy a cunami és az azzal járó földmozgás megemelte a nyomást a hegy belsejében, de egy új vulkánkitörés előrejelzéséhez ennél több adatra van szükség.

Addig is itt élőben is figyelemmel kísérhetjük, hogy mi történik a hegyen:)

Forrás: www.volcanodiscovery.com

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 134 vendég böngészi
Linkek