Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Japán(-magyar) marhahús a CBA-ban!

A CBA a héten elkezdte árusítani a világhírű, különlegesen finom wagyu (vagjú) marhahúst. A Japánban az 1800-as évek végén kitenyésztett marhafajtát kitüntetett bánásmódban részesítetik, hogy a húsa még omlósabb, porhanyósabb legyen: a fekete színű marhákat állítólag naponta masszírozzák és sörrel itatják - de ez inkább csak legenda. Magyarországon egyetlen ember foglalkozik a vagjú marhák tenyésztésével: Zichy Mihály 2010-ben Pécs mellett, Ófalu határában kezdte meg a marhák nevelését, tervei szerint 2015-re évente 500 marha húsát tudja majd értékesíteni.

Az arisztokrata felmenői révén földesúri vénával is rendelkező, de jogot tanult egyetemi oktató, később művészeti igazgató Zichy Mihály Ausztráliában vásárolt vagjú-embriókat, amiket aztán szlovákiai tehenekbe ültettek be. A marhák 2011 áprilisában érkeztek Magyarországra, Ófalu határába. Jelenleg 28 marha alkotja az állományt, gondozásuk folyamatos odafigyelést igényel.

A vagjúhúst korábban négy budapesti étterem étlapján lehetett megtalálni, de mostantól már a CBA-ban is vásárolhatunk belőle kilónként 8-28.000 Ft-ért. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója szerint azonban nem kell kilókat vennünk a prémium minőségű húsból: különleges íze miatt egy négyfős család számára 10-20 dkg is bőven elegendő egy vacsora elkészítéséhez.

További linkek:

a vállalkozás indításakor készített interjú Zichy Mihállyal a Népszabadságban

Zichy Mihály és a marhák az MTV híradójában 

főzécskézéssel összekötött interjú a TV2-n

Zichy Mihály blogja a marhafarmról


 

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 132 vendég böngészi
Linkek