Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Tüntetések és megemlékezések az atombombák ledobásának évfordulóján

Az amerikaiak 67 évvel ezelőtt augusztus 6-án és 9-én dobták le az atombombákat Hirosimára és Nagaszakira. Japánban az évforduló alkalmából a megemlékezések mellett atomenergia-ellenes tüntetéseket tartottak.

A Hirosimára ledobott Little Boy nevű bomba körülbelül 80.000 embert ölt meg, az év végére a sebesült és sugárfertőzött lakosok száma elérte a 90-140.000 főt. Nagaszakit a Fat Man nevű bomba pusztította el, ami becsapódásakor azonnal 70.000 ember halálát okozta és körülbelül ugyanennyi embert betegített meg. Japánban egyperces csenddel adóztak az áldozatok emlékének a bombák leérkezésének időpontjában.

A Nagaszakiban rendezett megemlékezésen jelen volt az amerikai nagykövet mellett a támadásokat egykor elrendelő Harry Truman amerikai elnök legidősebb unokája és annak a Jacob Besernek az unokája is, aki az egyetlen katona volt, aki mindkét bombát kioldó gépen jelen volt.

A miniszterelnök Noda arról beszélt az évforduló kapcsán, hogy mindent megtesznek azért, hogy Japán az atomenergia helyett más energiaforrásokra tudjon áttérni és arra törekszenek, hogy ne kelljen az atomenergia miatt rettegnie a lakosságnak.

Szunaó Cuboi, a hirosimai atomtámadás egyik túlélője azt hangoztatta, hogy a világháború alatti és a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa áldozatai ugyanolyan hibakusának számítanak (a hibakusa a sugárfertőzött áldozatokat jelentő japán szó). Sok más hibakusával együtt ő is azt szeretné elérni, hogy Japánban állítsák le az atomerőműveket.

Japan Times

 

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 68 vendég böngészi
Linkek